Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε πως ο LED φωτισμός δεν είναι τόσο αθώος, όσο νομίζαμε.
Τα τελευταία χρόνια ο LED φωτισμός έχει επεκταθεί παντού. Από τις λάμπες που έχουμε στα σπίτια μας, μέχρι τις οθόνες των smartphones. Αυτό βοηθάει σημαντικά στην μείωση κατανάλωση ενέργειας. Στα κινητά που έχουν LED η μπαταρία κρατάει περισσότερο. Ωστόσο η αυξημένη χρήση αυτής της τεχνολογίας έχει και αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας.
Ο γαλλικός φορέας για την υγιεινή και ασφάλεια εργασίας, τροφίμων και περιβάλλοντος (ANSES), προχώρησε σε μια έρευνα που έδειξε ότι η συνεχόμενη έκθεση σε LED φωτισμό «μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη» στα μάτια μας. Τα LED μπορεί να γίνουν “φωτο-τοξικά”, οδηγώντας σε απώλεια αμφιβληστροειδών κυττάρων και σε μειωμένη οξύτητα της όρασης.
Φωτισμός LED και οι αρνητικές συνέπειες
Μεγαλύτερες επιπτώσεις μπορεί να έχει η υψηλότερη ένταση του LED φωτισμού, καθώς και η χρόνια έκθεση σε χαμηλότερης έντασης πηγές. Η έκθεση στον LED φωτισμό μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του αμφιβληστροειδούς ιστού, συμβάλλοντας στη μείωση της οπτικής οξύτητας και ορισμένων εκφυλιστικών ασθενειών όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.
Η αναφορά της ANSES ξεπερνάει τις 400 σελίδες και καλεί τους κατασκευαστές να μειώσουν τη φωτεινότητα των LED πηγών, όχι τόσο στις οθόνες όσο στις λάμπες και κυρίως αυτές των αυτοκινήτων. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι οι LED οθόνες σε τηλέφωνα, tablets και laptops δεν αποτελούν κίνδυνο λόγω της χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες πηγές. Ωστόσο πως ακόμα και αυτές, σε σκοτεινό περιβάλλον μπορεί να διαταράξουν τους βιολογικούς μας ρυθμούς και τους κύκλους ύπνου.
Τέλος, γίνεται αναφορά στα ειδικά γυαλιά anti-blue light” φίλτρων. Η ANSES αμφιβάλλει σοβαρά για την αποτελεσματικότητα που έχουν τα συγκεκριμένα γυαλιά οράσεως που κυκλοφορούν στην αγορά.