Με όχι ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκαν το πρώτο ρομπότ που παρασκευάζει παέγια οι κάτοικοι της Ισπανίας.
Η συσκευή παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα, σε έκθεση για τον τουρισμό και έχει προκαλέσει «αναταραχή». Ο χρήστης πρέπει να επιλέξει πρόγραμμα και υλικά και από εκεί και πέρα ο ρομποτικός βραχίονας, που κινείται πάνω από έναν αυτοματοποιημένο φούρνο θα κάνει τα υπόλοιπα.
Το ρομπότ είναι προϊόν συνεργασίας της νεοϊδρυθείσας εταιρείας br5 και της εταιρείας παρασκευής ηλεκτρικών συσκευών για παέγια Mimcook και έως τώρα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξενοδοχείων και αλυσίδων εστιατορίων, όπως επίσης και μίας ιαπωνικής εταιρείας.
Παρότι πολλοί αισθάνονται άβολα στην ιδέα ότι ένα ρομπότ θα ετοιμάζει το πιάτο που αποτελείται από ρύζι και μαγειρεμένο με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά, ο ιδρυτής της br5 υποστηρίζει πως η δημιουργία του προστίθεται στην αλυσίδα των εφευρέσεων εκείνων που σώζουν εργατοώρες και επιτρέπουν στους ανθρώπους να μοχθούν λιγότερο και να επικεντρώνονται σε περισσότερο δημιουργικά πράγματα.
Το ρομπότ, μπορεί να μαγειρέψει τηγανιτές πατάτες, μπιφτέκια και πίστα αν συνδεθεί με συσκευές πέρα από αυτή της Mimcook.
«Στο τέλος της ημέρας είναι ένας βοηθός» αναφέρει ο δημιουργός του συγκρίνοντας την εφεύρεσή του με τους αποχυμωτές. «Και αυτοί ρομπότ είναι, απλά ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται. Όπως και οι καφετιέρες. Κανείς δεν βλέπει αυτές τις συσκευές και σκέφτεται ‘Αμάν! Κλέβουν δουλειές από τους ανθρώπους!’ Όχι, αυξάνουν τις ικανότητες του ανθρώπου», υποστήριξε ο Ενρίκε Λίλο.
Ο μηχανικός και επιχειρηματίας ανέφερε πως είναι κάπως αστείο γιατί η παέγια είναι το τηγάνι και όχι το φαγητό που μαγειρεύεται σε αυτό. Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα του φαγητού και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι, που συχνά αφαιρούνται, μπορεί να κάνουν λάθος κατά το μαγείρεμα.
«Δεν έχει νόημα για εμάς να ανακατεύουμε το ρύζι – γιατί, ειδικά όταν κοιτάς το WhatsApp όσο το κάνεις, θα καεί. Και αυτό δεν θα συμβεί με ένα ρομπότ.».