H ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) προειδοποιεί με πρόστιμα Twitter, Google και Facebook καθώς δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση της αρχής να απομακρύνουν από τις πλατφόρμες τους απαγορευμένο περιεχόμενο.
Το ύψος τους θα ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ρούβλια (267.076 ευρώ) για το Twitter και σε 20 εκ. ρούβλια (222.564 ευρώ) για την Google και το Facebook αντίστοιχα.
H Roskomnadzor την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία Twitter είχε συμμορφωθεί με το αίτημα να απομακρύνει το απαγορευμένο περιεχόμενο, αλλά καθυστερεί πολύ να το κάνει αυτό. Η τιμωρητικού χαρακτήρα επιβράδυνση στην λειτουργία της πλατφόρμας του Twitter που είχε επιβάλει η ρωσική ρυθμιστική αρχή έχει παραταθεί έως τις 15 Μαΐου.
Στο δικαστήριο έχουν υποβληθεί εκ μέρους της ρυθμιστικής αρχής έξι καταγγελίες σε βάρος της εταιρείας Twitter, η κάθε μία εκ των οποίων προβλέπει την επιβολή προστίμου 4 εκ. ρουβλίων, ενώ για τις εταιρείες Google και Facebook, έχουν υποβληθεί πέντε ανάλογες καταγγελίες για διοικητικές παραβάσεις.
Τον Απρίλιο, δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση για την επιβολή τριών ξεχωριστών προστίμων στην εταιρεία Twitter, συνολικού ύψους 8,9 εκατομμυρίων ρουβλίων,(99.040 ευρώ), επειδή δεν είχε διαγράψει απαγορευμένο περιεχόμενο.
Η Roskomnadzor, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε ζητήσει από το Twitter να διαγράψει περιεχόμενο που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία, με χρήση ναρκωτικών ή με προτροπές σε ανηλίκους να θέσουν τέλος στην ζωή τους.
Το Twitter ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται η χρήση της πλατφόρμας του για να προωθούνται παράνομες συμπεριφορές, δηλώνοντας ότι έχει πολιτική μηδενικής ανοχής σε ζητήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και απαγορεύει την προτροπή σε αυτοκτονίες ή αυτοτραυματισμούς.
Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει υιοθετήσει μέτρα, με τα οποία επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στις δραστηριότητες ξένων πλατφορμών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εταιρείες τεχνολογίας. Οι ρωσικές αρχές καταθέτουν αγωγές κατά της Google, του Facebook και άλλων εταιριών, επειδή όπως ισχυρίζονται παρέλειψαν να διαγράψουν αναρτήσεις που παροτρύνουν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε παράνομες διαμαρτυρίες.
Οι προσφυγές στην δικαιοσύνη εναντίον τους ξεκίνησαν μετά τις διαμαρτυρίες συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστό επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο.
H ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επέβαλε πρόστιμο 12,1 εκ. δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία Apple για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.