Δύο αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να προσδιορίσουν αν ένα ουίσκι είναι αμερικανικής ή σκωτσέζικης προέλευσης και να εντοπίσουν τα ισχυρότερα αρώματά του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry».
Αυτό συμβαίνει διότι το άρωμα που έχει ένα ουίσκι, καθορίζεται από ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ενώσεων.
Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αξιολόγηση ή την πρόβλεψη των χαρακτηριστικών του αρώματος αυτού με βάση μόνο τη μοριακή του σύνθεση.
Για αυτό το λόγο, χρησιμοποιούνται ομάδες ειδικών για να προσδιορίσουν τις ισχυρότερες νότες που έχει το ουίσκι και αυτό όπως γίνεται αντιληπτό χρειάζεται εκπαίδευση και χρόνο.
Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας, χρησιμοποιώντας δύο αλγόριθμους, αξιολόγησε τη μοριακή σύνθεση επτά αμερικανικών και εννέα σκωτσέζικων προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος αλγόριθμος αναπτύχθηκε από συγγραφείς που ασχολούνται με την πρόβλεψη των μοριακών οσμών, ενώ ο δεύτερος είναι ένα νευρωνικό δίκτυο.
Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστούν τόσο η χώρα προέλευσης, όσο και οι πέντε ισχυρότερες νότες που έχει το κάθε ουίσκι.
Ο αλγόριθμος OWSum που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπόρεσε να προσδιορίσει αν ένα ουίσκι ήταν αμερικανικό ή σκωτσέζικο, με βάση τη χημική σύνθεση και τα αρώματά του, με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%.
Επίσης, και οι δύο αλγόριθμοι ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις πέντε ισχυρότερες νότες που χαρακτηρίζουν ένα ουίσκι με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάποιον μεμονωμένο εμπειρογνώμονα.