ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να σώσει το δολάριο ως νόμισμα...
prodeals

Απολίθωμα πυγολαμπίδας από την εποχή των δεινοσαύρων ανακάλυψαν επιστήμονες

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πυγολαμπίδες εξέλιξαν την ικανότητα τους να φωτίζουν ενώ πετούν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια πριν

Απολίθωμα πυγολαμπίδας από την εποχή των δεινοσαύρων ανακάλυψαν επιστήμονες

Υπήρχαν πολλά είδη πυγολαμπίδων στα τέλη του Μεσοζωικού αιώνα. Οι επιστήμονες τώρα επιβεβαίωσαν μία νέα.

Η ανακάλυψη προκύπτει από ένα απολίθωμα ενός αρχαίου είδους πυγολαμπίδας που ανακαλύφθηκε αρχικά το 2016, το οποίο ήταν παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι Βιρμανίας ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών από τη βόρεια Μιανμάρ.

Το σκαθάρι είναι μόλις το δεύτερο είδος πυγολαμπίδας από το Μεσοζωικό που έχει ταυτοποιηθεί και έχει μήκος μικρότερο από 1 εκατοστό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πυγολαμπίδες εξέλιξαν την ικανότητα τους να φωτίζουν ενώ πετούν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε μια μελέτη του Ιουλίου 2022 που ανέλυσε το πρώτο απολίθωμα πυγολαμπίδας του Μεσοζωικού που περιγράφηκε το 2015.

Αλλά επειδή τα υπολείμματα πυγολαμπίδων από αυτή την περίοδο μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν, καθώς τα μαλακά σώματα των εντόμων δεν διατηρούνται καλά, η εξέλιξη των σκαθαριών και του βιοφωτισμού τους ήταν δύσκολο να εντοπιστεί, λένε οι ειδικοί.

Το είδος που αναγνωρίστηκε πρόσφατα, με την ονομασία Flammarionella hehaikuni, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την πρώιμη εξέλιξη των πυγολαμπίδων και αυτού του φωτεινού χαρακτηριστικού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

«Οι πυγολαμπίδες λάμπουν για πολλούς λόγους, συνηθέστερα ως αμυντικός μηχανισμός και ως τρόπος επικοινωνίας και προσέλκυσης συντρόφων. Αν και είναι δύσκολο να υποθέσουμε πώς θα έμοιαζαν οι λάμψεις πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, είναι πιθανό να έμοιαζαν παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε σήμερα» δήλωσε ο Dr. Oliver Keller, ειδικός ερευνητικής συλλογής μουσείων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ανν Άρμπορ, ο οποίος έχει μελετήσει τη συστηματική και την ταξινομία των πυγολαμπίδων.

«Το απολίθωμα βοηθά να γεφυρωθούν τα κενά στην κατανόηση της εξελικτικής ιστορίας των λαμπυρόμορφων σκαθαριών (η οικογένεια σκαθαριών στην οποία ανήκουν οι πυγολαμπίδες) και δείχνει ότι βασικά χαρακτηριστικά, όπως τα κοιλιακά φωτεινά όργανα, παρέμειναν σταθερά από τα μέσα της Κρητιδικής περιόδου», δήλωσε σε email ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chenyang Cai, καθηγητής στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πόσο ωραίο είναι ότι οι δεινόσαυροι κάποτε έβλεπαν τις πυγολαμπίδες να πετούν την ώρα που νύχτωνε;»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.