Η δημοφιλής πλατφόρμα TikTok, έχει μπει στο «μάτι» της Δύσης, καθώς ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις την ενοχοποιούν ως «εργαλείο» παρακολούθησης στη φαρέτρα του Πεκίνου.

Πρώτες οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι με την πλατφόρμα αυτή, η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών στον κόσμο ολόκληρο.

Το TikTok «δαιμονοποιείται» όχι μόνο από την Ουάσινγκτον για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και άλλες δυνάμεις της Δύσης, όπως του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

">

«Εις το πυρ το εξώτερον» και από την Κομισιόν

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να βάλει τέλος στη χρήση του TikTok στα κινητά τηλέφωνα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής.

Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok αφορά τόσο τα υπηρεσιακά τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στη σχετική υπηρεσία.

Το μέτρο, που λαμβάνεται με απόφαση του συμβουλίου Εσωτερικής Διοίκησης της Κομισιόν, αποσκοπεί στην προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντός της, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε η Βρετανία και η Ολλανδία

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών ακολούθησε η κυβέρνηση του Λονδίνου. Η Βρετανία απαγόρευσε την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές ενώ σήμερα το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ολλανδία δεν θα επιτρέπεται σε λίγο καιρό να χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βίντεο TikTok στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών, ακολουθώντας αντίστοιχες αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το ολλανδικό υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποθαρρύνει τη χρήση σε τηλέφωνα που διανέμει η κυβέρνηση όλων των εφαρμογών από «χώρες με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα που έχει στόχο την Ολλανδία ή τα ολλανδικά συμφέροντα».

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας «AIVD» κατέταξε την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στην «κόκκινη λίστα» των χωρών με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο κατασκοπίας.