Οι συντέλειες πάνε κι έρχονται, αλλά η Γη παραμένει στη θέση της.
Το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012 σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια είχε φέρει στο νου το 1910, όταν ο κομήτης Χάλεϊ θα κατέστρεφε τη Γη.
Οι κομήτες πάντα κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με τη συντέλεια του κόσμου. Το 1910, η Γη θα περνούσε μέσα από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ, μήκους 25 εκατ. χλμ.
Η αναμονή για ένα εντυπωσιακό θέαμα μετατράπηκε σε υστερία όταν στις 7 Φεβρουαρίου 1910, το Αστεροσκοπείο Γερκς στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντόπισε το θανάσιμο δηλητήριο κυάνιο στην ουρά του κομήτη.
Ο Γάλλος αστρολόγος Καμίλ Φλαμαριόν δήλωσε ότι «το κυάνιο θα εισχωρούσε στη γήινη ατμόσφαιρα και πιθανώς θα σκότωνε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας».
Η ανησυχία του κοινού όλο και μεγάλωνε καθώς πλησίαζε η 19η Μαΐου 1910, η ημερομηνία που η Γη θα περνούσε μέσα από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ.
Πολλοί πουλούσαν «χάπια για τον κομήτη» που υποτίθεται ότι προστάτευαν από το κυάνιο. Οι εκκλησίες διοργάνωναν ολονυχτίες και διάφοροι «καταστροφολόγοι» έστελναν επιστολές στο Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, υποστηρίζοντας ότι ο κομήτης θα προκαλούσε τεράστιες παλίρροιες σε ολόκληρη την Αμερική καθώς ο Ειρηνικός Ωκεανός θα άδειαζε μέσα στον Ατλαντικό.
Ως γενικό κανόνα, οτιδήποτε επικαλείται την βαρύτητα ή τις πλημμύρες για το τέλος του πλανήτη είναι μάλλον λανθασμένο διότι η βαρύτητα είναι η πιο ασθενής δύναμη της φύσης. Δείτε πώς ένας μικρός μαγνήτης νικάει την βαρύτητα ολόκληρης Γης και τραβάει ένα σίδερο.
Όταν ξημέρωσε η 20ή Μαΐου 1910, όλοι συνειδητοποίησαν ότι η συντέλεια του κόσμου δεν είχε έρθει. Οι ωκεανοί δεν είχαν αδειάσει, οι άνθρωποι δεν είχαν χάσει την ζωή τους από το κυάνιο αν και η 16χρονη Εϊμι Χόπκινς σκοτώθηκε πέφτοντας από μια σκεπή ενώ παρακολουθούσε το πέρασμα του Χάλεϊ.
Οι ιστορίες για τον κομήτη εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από τις εφημερίδες και η ζωή συνεχίστηκε κανονικά. Στις μέρες μας, 100 χρόνια αργότερα, η υστερία επέστρεψε λόγω του ημερολογίου των Μάγια που υποτίθεται προφητεύει την συντέλεια του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012.
Δυστυχώς δεν διδαχτήκαμε τίποτε από την τρέλα του 1910, διαπιστώνει ο «Guardian».
Ο Εντμοντ Χάλεϊ κατέπληξε τον κόσμο τον 19ο αιώνα προβλέποντας την επιστροφή του κομήτη που έχει πάρει το όνομά του.
Χρησιμοποίησε το νόμο της βαρύτητας του Νεύτωνα για να το καταφέρει.
Με μια κίνηση απέδειξε ότι η επιστήμη μπορούσε να πετύχει εκείνο που ισχυρίζονταν ότι κατάφερναν αλλά πάντα αποτύγχαναν αστρολόγοι και προφήτες: να προβλέψουν ένα μελλοντικό γεγονός. Η ικανότητα πρόβλεψης του μέλλοντος είναι μια σημαντική ιδιότητα της κλασικής φυσικής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.