Καθώς η τροχιά της Γης μολύνεται επικίνδυνα, μια Ιαπωνική εταιρία του διαστήματος επιδιώκει να την καθαρίσει εκτοξεύοντας τον πρώτο εμπορικό δορυφόρο στον κόσμο.
Ο πρώτος εμπορικός δορυφόρος αφαίρεσης συντριμμιών στον κόσμο έχει ξεκινήσει σε τροχιά, ανακοίνωσε η Ιαπωνική διαστημική εταιρία Astroscale την Τρίτη.
Ο δορυφόρος, End-of-Life Services by Astroscale (ELSA-d), θα χρησιμεύσει ως απόδειξη της ιδέας για αποστολές καθαρισμού για τη μείωση της ποσότητας επικίνδυνων διαστημικών σκουπιδιών που καταστρέφουν την τροχιά της Γης. Το σκάφος της Astroscale θα βρει και θα συνδεθεί μαγνητικά με σπασμένους και εγκαταλελειμμένους δορυφόρους, θα τους επιθεωρήσει και σε μελλοντικές επιχειρήσεις θα αφαιρέσει τα συντρίμμια από την τροχιά.
Το ELSA-d εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα από το Καζακστάν με έναν πύραυλο Soyuz 2.1a από την GK Launch Services μαζί με 37 άλλα ωφέλιμα φορτία. Η Astroscale επιβεβαίωσε στο Twitter μια επιτυχημένη εκτόξευση σε τροχιά, μεταφορά σε αποστολή για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάθε βήμα της λειτουργίας είναι μια μηχανική δοκιμή του δορυφόρου και ακόμη και μία αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή για την αποστολή. Δεν θέλουμε να πάθουμε ότι το Ισραήλ με τον ανιχνευτή Bereshit που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την αποστολή του πριν αποτύχει στην τελική του προσέγγιση στο φεγγάρι.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Astroscale, προσπαθεί μια επιυχημένη αποστολή από την ίδρυσή του το 2013, αλλά δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά λόγω αποτυχίας του πυραύλου της υπηρεσίας εκτόξευσης. Αυτή είναι η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση που είχαν, και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα στην εκπλήρωση της δήλωσης αποστολής του διαστημικού ξεκινήματος “για την εξασφάλιση της ασφαλούς και βιώσιμης ανάπτυξης του διαστήματος προς όφελος των μελλοντικών γενεών”.
Τα διαστημικά συντρίμμια έχουν γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα καθώς η τροχιά της Γης έχει γίνει πιο γεμάτη. Σύμφωνα με τη δορυφορική βάση δεδομένων Union of Concerned Scientists, υπάρχουν 3.372 δορυφόροι που λειτουργούν σε τροχιά και, σύμφωνα με τη NASA, χιλιάδες ανιχνεύσιμα κομμάτια σκουπιδιών, συμπεριλαμβανομένων των απορριπτόμενων ενισχυτών, των εγκαταλελειμμένων δορυφόρων και των τεμαχίων που έχουν πέσει από τα σκάφη.
Τα εξωγήινα σκουπίδια αποτελούν κίνδυνο για χιλιάδες λειτουργικούς δορυφόρους και επανδρωμένες διαστημικές αποστολές. Ενώ τα σκάφη προστατεύονται από προσκρούσεις, τα συντρίμμια μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά. Το 2009 η πρώτη μεγάλη δορυφορική σύγκρουση ανάμεσα σε έναν μη ενεργό ρωσικό δορυφόρο και έναν λειτουργικό δορυφόρο των ΗΠΑ κατέστρεψε και τα δύο αντικείμενα.
Σύμφωνα με άρθρο του Ντόναλντ Κέσλερ της NASA , καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων και των σκουπιδιών, η πιθανότητα συγκρούσεων θα αυξηθεί και η πιθανή συνέχιση των συγκρούσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σε μια διευρυνόμενη σειρά συγκρούσεων, γνωστή ως “Kessler Effect”. Αυτό τελικά θα είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό τεχνητού αστεροειδούς ιμάντα. Η μαζική καταστροφή των δορυφόρων θα είχε τρομερές επιπτώσεις σε έναν πλανήτη που βασίζεται στο GPS και σε άλλες σύγχρονες ανέσεις που μεταδίδονται στο διάστημα.
Η αστροσκόπηση και άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός αδιαπέρατου και μη ασφαλούς διαστημικού περιβάλλοντος.