Όλοι μας γνωρίζουμε τη συμβολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν στον τομέα της επιστήμης, ωστόσο λίγα πράγματα έχουν βγει στη δημοσιότητα για την προσωπική του ζωή.
Το 1903 παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Μίλεβα Μάριτς, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Χανς Άλμπερτ και τον Έντουαρτ, ενώ είχε αποκτήσει με την ίδια και μια κόρη τη Λίζερλ, για την τύχη της οποίας δεν γνωρίζουμε περισσότερα.
Το 1919, μετά το διαζύγιό του με τη Μίλεβα, παντρεύτηκε την ξαδέλφη του, Έλσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο συμφωνητικό του διαζυγίου είχε υποσχεθεί στην πρώτη σύζυγό του, Μίλεβα Μάριτς, ότι θα της έδινε τα χρήματα που θα εξασφάλιζε από το βραβείο Νόμπελ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτήν και για την ανατροφή των παιδιών τους.
Ορισμένες ερωτικές επιστολές του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την πρώτη του σύζυγο αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη μυστική κόρη του, ενώ και άλλες σημειώσεις του, μαρτυρούσαν επίσης μια ιστορία στενοχώριας.
Ο ιδιοφυής μαθηματικός είπε στη Μίλεβα Μάριτς ότι «λυπάται πολύ για ό,τι συνέβη με τη Λίζερλ».
«Η οστρακιά συχνά αφήνει κάποιο μόνιμο ίχνος πίσω της», έγραψε ο Αϊνστάιν, ο οποίος ήταν γνωστό ότι είχε δύο γιους.
Η Μίλεβα πιστεύεται ότι έμεινε έγκυος κατά τη διάρκεια μιας διαμονής στη λίμνη Κόμο και γέννησε την κόρη τους στις αρχές του 1902, ωστόσο, η οικογένειά του είχε προσπαθήσει να τους κρατήσει χώρια.
Μετά τη γέννησή της, ένας περήφανος Αϊνστάιν έστελνε γλυκά γράμματα ρωτώντας: «Τι είδους ματάκια έχει; Σε ποιον από εμάς τους δύο μοιάζει περισσότερο;».
Τα γράμματα αποκάλυπταν επίσης την αθυροστομία του, καθώς σε ένα γράμμα έλεγε στη Μίλεβα ότι ανυπομονούσε να την επισκεφθεί στη λίμνη Κόμο για να «τυλιχτούν μαζί με τη ρόμπα του».
Ο Αϊνστάιν έδωσε επίσης φευγαλέες ματιές της ευφυούς σκέψης του, ενώ συζητούσε για την πρώιμη ακαδημαϊκή του καριέρα στη συλλογή των 43 επιστολών που χρονολογούνται από το 1898 έως το 1903.
Οι ερωτικές επιστολές του Αϊνστάιν πωλούνται από τον οίκο Christie’s και η εκτίμησή τους φτάνει το 1 εκατομμύριο λίρες.
Σε ένα γράμμα έγραφε: «Οι προβληματισμοί μου σχετικά με την ακτινοβολία αρχίζουν να μπαίνουν σε κάπως πιο στέρεο έδαφος». Σε μια άλλη, δήλωσε: «Είμαι όλο και περισσότερο πεπεισμένος ότι η ηλεκτροδυναμική των κινούμενων σωμάτων, όπως παρουσιάζεται σήμερα, δεν είναι σωστή και ότι θα πρέπει να είναι δυνατόν να παρουσιαστεί με απλούστερο τρόπο».
Επεξέτεινε αυτή τη θεωρία στην πρωτοποριακή εργασία του 1905 για την Ειδική Σχετικότητα.
Τα γράμματα προς την «κούκλα» του, τα οποία υπογράφει «Άλμπερτ» και είναι γραμμένα σε παλιό γερμανικό γοτθικό στυλ, πρόκειται να προκαλέσουν πόλεμο προσφορών στον οίκο δημοπρασιών Christie’s του Λονδίνου.
Πώς γνωρίστηκε ο Αϊνστάιν με τη Μίλεβα
Ο Αϊνστάιν ήταν 16χρονος μαθητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης στην Ελβετία όταν γνώρισε τη Μίλεβα, μία από τις πρώτες μαθήτριες στο μάθημα φυσικής και μαθηματικών.
Η Μιλέβα, η οποία ήταν Σέρβα, ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερη από τον Αϊνστάιν και οι πρώτες τους επιστολές το 1898 ήταν αρκετά επίσημες.
Καθώς περνούσε ο καιρός, οι επιστολές αποκαλύπτουν ότι η σχέση τους γινόταν προσωπική, προς αποδοκιμασία της οικογένειας του Αϊνστάιν.
Ο Αϊνστάιν εκμυστηρεύτηκε στη Μίλεβα ότι η μητέρα του, του είπε: «Καταστρέφεις το μέλλον σου… Αυτή η γυναίκα δεν μπορεί να κερδίσει την είσοδο σε μια αξιοπρεπή οικογένεια»
Όμως ο Αϊνστάιν, επιδεικνύοντας το πείσμα του, αγνόησε τις εκκλήσεις της και στις αρχές του 1901 έκανε αίτηση για θέσεις διδασκαλίας, ώστε να μπορέσει να κερδίσει αρκετά χρήματα για να παντρευτεί τη Μίλεβα.
Τον Απρίλιο του 1901, είπε στη Μίλεβαε τον ενθουσιασμό του για την επικείμενη επίσκεψή της στη λίμνη Κόμο, γράφοντας υπαινικτικά: «Έλα μαζί μου στο Κόμο και φέρε μαζί σου την μπλε ρόμπα μου, στην οποία μπορούμε να τυλιχτούμε».
Η γέννηση της κόρης τους και η απιστία
Σε ένα γράμμα εκείνου του Οκτωβρίου, ο Αϊνστάιν μοιράζεται τον ενθουσιασμό του για την επικείμενη πατρότητα και αναφέρεται στο αγέννητο μωρό τους ως Λίζερλ (Lieserl).
Η Μίλεβα γέννησε την κόρη τους το 1902, όταν ο Αϊνστάιν είχε εγκατασταθεί στη Βέρνη και περίμενε να ξεκινήσει τη δουλειά του στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Στις 4 Φεβρουαρίου 1902, ο Αϊνστάιν έγραψε με υπερηφάνεια: «Βλέπετε, αποδείχθηκε πραγματικά ότι είναι μια Λίζερλ , όπως επιθυμούσατε. Είναι υγιής και κλαίει ήδη κανονικά; Τι μάτια έχει; Σε ποιον από εμάς τους δύο μοιάζει περισσότερο;».
Ο Αϊνστάιν και η Μίλεβα παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 1903 και η τελευταία επιστολή αναφέρεται στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, σε έναν γιο που ονομάστηκε Χανς Άλμπερτ.
Αναφέρει επίσης ότι η Λίζερλ είχε αρρωστήσει από οστρακιά, η οποία, κατά τραγικό τρόπο, πιστεύεται ότι τη σκότωσε λίγο αργότερα.
Ο Αϊνστάιν και η Μιλέβα απέκτησαν ένα τρίτο παιδί, τον Έντουαρντ, το 1910, αλλά χώρισαν το 1919, αφού έμαθε ότι εκείνος είχε απιστήσει με την ξαδέλφη του, Έλσα Λόβενταλ.
Του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής δύο χρόνια αργότερα και, όπως συμφωνήθηκε στο διαζύγιο, έδωσε στη Μίλεβα τα κέρδη του.
Οι επιστολές
Οι επιστολές παρέμειναν στην οικογένεια μέχρι που πωλήθηκαν σε δημοπρασία το 1996, όπου τις απέκτησε ο πωλητής.
Οι δημοπράτες λένε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί αλληλογραφία του Αϊνστάιν πριν από το 1905, η οποία αποκαλύπτει τόσα πολλά για τα «διαμορφωτικά» του χρόνια.
Ο Τόμας Βένινγκ, ειδικός σε χειρόγραφα στον οίκο Christie’s, δήλωσε: «Οι επιστολές δίνουν ολόκληρη την εικόνα για το πώς ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στα χρόνια της διαμόρφωσής του».
«Είναι πολύ σπάνιο να βρίσκει κανείς επιστολές του πριν από το 1905 και το γεγονός ότι πρόκειται για μια τόσο σημαντική αλληλογραφία, προς έναν τόσο σημαντικό παραλήπτη, είναι απλά υπέροχο. Παρόλο που ήταν μόλις έφηβος όταν άρχισε να τις γράφει, αισθάνεσαι ότι ήδη έκανε ερωτήσεις σε διάφορους τομείς της φυσικής. Δεν αποδεχόταν απλώς την προηγούμενη επιστημονική σκέψη και ήθελε, αντίθετα, να διευρύνει τα όρια και να αμφισβητήσει τις συμβάσεις».
Ο Αϊνστάιν πέθανε το 1955.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.