ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Apollo 8: Nεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο αστροναύτης που τράβηξε την φωτογραφία Earthrise

Το αεροπλάνο που οδηγούσε μόνος του έπεσε στη θάλασσα, ανοιχτά των νησιών Σαν Χουάν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον

Apollo 8: Nεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο αστροναύτης που τράβηξε την φωτογραφία Earthrise

Τη ζωή του έχασε ο συνταξιούχος υποστράτηγος Γουίλιαμ Άντερς, ο αστροναύτης του Apollo 8 που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise» από το διάστημα το 1968, όταν το αεροπλάνο που οδηγούσε μόνος του έπεσε στη θάλασσα, ανοιχτά των νησιών Σαν Χουάν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον γιο του, Γκρέγκορι Άντερς.

Ήταν 90 ετών. «Ο μπαμπάς μου πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στα νησιά Σαν Χουάν», δήλωσε ο Άντερς στο CNN το βράδυ της Παρασκευής. «Η οικογένεια είναι συντετριμμένη και θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου πιλότου», πρόσθεσε.

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει τη στιγμή που το αεροσκάφος που οδηγούσε μόνος του ο Άντερς χάνει τον έλεγχο και πέφτει μέσα στη θάλασσα.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαν Χουάν ανέφερε σε δελτίο Tύπου ότι ένα αεροσκάφος κατέπεσε στα ανοικτά των ακτών του νησιού Τζόουνς.

Το κέντρο αποστολής έλαβε αρχικά μια αναφορά, η οποία έλεγε ότι ένα «αεροπλάνο που πετούσε από βορρά προς νότο και στη συνέχεια έπεσε στο νερό κοντά στο βόρειο άκρο του Jones Island βυθίστηκε».

Η ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε αργότερα ότι η σορός του πιλότου ανασύρθηκε από ομάδα δυτών μετά από πολύωρη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πολλές υπηρεσίες και η οποία κάλυψε 215 ναυτικά μίλια. Τα νησιά Σαν Χουάν βρίσκονται περίπου 90 μίλια βόρεια του Σιάτλ.

Η φωτογραφία «Earthrise», η πρώτη έγχρωμη εικόνα της Γης από το διάστημα, είναι μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες στη σύγχρονη ιστορία καθώς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν τον πλανήτη.

Μέλος της αποστολής Apollo 8 τον Δεκέμβριο του 1968, ο Άντερς έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στη Σελήνη, μαζί με τους Αμερικανούς συμπατριώτες του Φρανκ Μπόρμαν και Τζέιμς Λόβελ.

Ποιος ήταν ο Γουίλιαμ Άντερς

Ο Γουίλιαμ Άντερς, που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1933 στο Χονγκ Κονγκ, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1955 και αφού κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, απέκτησε τα φτερά του πιλότου τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ.

Ο Άντερς υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών σε μοίρες αναχαίτισης παντός καιρού της Διοίκησης Αεράμυνας στην Καλιφόρνια και την Ισλανδία, σύμφωνα με τη NASA και τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ.

Όσο εργαζόταν στο Εργαστήριο Όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νέο Μεξικό, ο Άντερς ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση προγραμμάτων θωράκισης αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας και επιδράσεων ακτινοβολίας, αναφέρει το βιογραφικό του στη NASA.

Επιλέχθηκε το 1964 ως αστροναύτης από τη NASA και υπηρέτησε ως εφεδρικός πιλότος στην αποστολή Gemini 11 το 1966 και στην πτήση Apollo 11 το 1969. Ο Άντερς κατέγραψε περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, σύμφωνα με τη NASA.

Ο Άντερς και οι συνάδελφοί του αστροναύτες Jim Lovell και ο διοικητής της αποστολής Frank Borman, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο του 2023, πέταξαν στην πρώτη αποστολή σε σεληνιακή τροχιά τον Δεκέμβριο του 1968 με το Apollo 8. Ο Άντερς υπηρέτησε ως πιλότος της σεληνιακής μονάδας στην ιστορική αυτή πτήση.

Από το διαστημόπλοιο, ο Άντερς κατέγραψε μια εμβληματική εικόνα της Γης που δείχνει την επιφάνεια της σελήνης σε πρώτο πλάνο κατά τη διάρκεια της πτήσης του Apollo 8 την παραμονή των Χριστουγέννων του 1968, με τίτλο «Earthrise».

«Κάναμε τόσο δρόμο για να εξερευνήσουμε το φεγγάρι, και το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι ανακαλύψαμε τη Γη», είπε χαρακτηριστικά ο Άντερς.

Η φωτογραφία, η οποία χαρακτηρίστηκε «θρυλική» από τη NASA σε ένα βίντεο-αφιέρωμα για τον Άντερς την Παρασκευή, τραβήχτηκε καθώς το πλήρωμα έβγαζε φωτογραφίες της σεληνιακής επιφάνειας για γεωλογική ανάλυση, είχε πει ο Άντερς σε προηγούμενη συνέντευξή του στη NASA.

«Ξαφνικά κοίταξα έξω από το παράθυρο και να αυτή η πανέμορφη σφαίρα που ερχόταν», περιέγραψε ο Άντερς για τη Γη.

«Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η Γη ήταν μικρή, λεπτή και όχι το κέντρο του σύμπαντος», είπε ο Άντερς.

Οι Anders, Lovell και Borman αναγνωρίστηκαν από το περιοδικό Time ως «Άνδρες της Χρονιάς» το 1968.

Ο Άντερς υπηρέτησε ως εκτελεστικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Αεροναυτικής και Διαστήματος από το 1969 έως το 1973, σύμφωνα με τη NASA.

Ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ τον όρισε πρώτο πρόεδρο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, η οποία είναι υπεύθυνη για την πυρηνική ασφάλεια και την περιβαλλοντική συμβατότητα.

Ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, την Παρασκευή: «Ο Μπιλ Άντερς προσέφερε στην ανθρωπότητα ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να δώσει ένας αστροναύτης. Ταξίδεψε στο κατώφλι της Σελήνης και βοήθησε όλους μας να δούμε κάτι άλλο: τον εαυτό μας». Ο Νέλσον συνέχισε: «Ενσάρκωσε τα μαθήματα και τον σκοπό της εξερεύνησης. Θα μας λείψει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Άντερς και η σύζυγός του, Βάλερι, είχαν δύο κόρες και τέσσερις γιους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.