ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ειδικό ρόλο «κατευνασμού» των βουλευτών της ΝΔ αναλαμβάνει η Ντόρα...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

C/2023 A3: Ο πιο πολυαναμενόμενος κομήτης για το 2024 επιστρέφει ξανά μετά από 80.000 χρόνια

Θα είναι ορατός στις 12 Οκτωβρίου

C/2023 A3: Ο πιο πολυαναμενόμενος κομήτης για το 2024 επιστρέφει ξανά  μετά από 80.000 χρόνια

Κάτι απολύτως συναρπαστικό κατευθύνεται προς το μέρος μας. Για πρώτη φορά μετά από 80.000 χρόνια, ο κομήτης C/2023 A3 — επίσης γνωστός ως Tsuchinshan-ATLAS — κάνει τη μεγάλη του επιστροφή στους «ουρανούς» μας.

Οι τελευταίοι που έγιναν μάρτυρες αυτού του ουράνιου θεάματος ήταν οι πρόγονοί μας, εάν τον είχαν προσέξει βέβαια.

Πριν 80.000 χρόνια η Γη ήταν στην  ύστερη πλειστόκαινο περίοδο ή την εποχή των παγετώνων  και έδαφος κυριαρχούσε ο Νεάντερνταλ αν και ο «σύγχρονος» άνθρωπος (Homo sapiens)  είχε αρχίσει  να κάνει επίσης την εμφάνισή του.

Ο κομήτης, που εμφανίζεται ως ένα αχνό ίχνος  που μοιάζει με αστέρι που ακολουθείται από μια μουντή ουρά, θα πρέπει να είναι ορατός λίγο πριν την ανατολή  τέσσερα συνεχόμενα πρωινά – από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Δευτέρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κομήτης C/2023 A3 ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν εξακριβώσει ότι επισκέφτηκε τον πλανήτη μας πριν από περίπου 80.000 χρόνια. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην ελλειπτική τροχιά του.

Ο Matthew Dominick, ένας αστροναύτης της NASA που βρίσκεται επί του παρόντος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μοιράστηκε ένα συναρπαστικό βίντεο του κομήτη, δίνοντάς μας μια μοναδική προοπτική.

«Η ουρά του κομήτη είναι αισθητά μεγαλύτερη κάθε μέρα. μπορείτε να δείτε την ουρά του κομήτη να μοιάζει σαν να λυγίζει», σημείωσε ο Dominick.

«Η ατμόσφαιρα είναι πιο πυκνή όσο πλησιάζετε στη Γη. Οι αλλαγές στην πυκνότητα της ατμόσφαιρας αλλάζουν τον δείκτη διάθλασης και έτσι κάνουν την ουρά του κομήτη να φαίνεται λυγισμένη».

Πλησιέστερη προσέγγιση στον ήλιο

Ο κομήτης C/2023 A3 έκανε  την πλησιέστερη προσέγγιση στον ήλιο στις 27 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, ο κομήτης θα περιστραφεί γύρω από τον ήλιο και θα κατευθυνθεί πίσω προς τη Γη.

«Εάν αυτός ο κομήτης επιβιώσει από το πέρασμά του από τον ήλιο και αν η ποσότητα αερίου και σκόνης που εκπέμπει δεν μειωθεί σημαντικά, αυτός μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους κομήτες εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Γκόρντον Τζόνστον της NASA.

«Αν αντανακλάσει  έντονα το ηλιακό φως προς τη Γη, θα μπορούσε να είναι ορατό το  σούρουπο αμέσως μετά την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 12 Οκτωβρίου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον Τζόνστον, ο κομήτης που έχει διάμετρο περίπου 50 χλμ. θα είναι κρυμμένος μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, αλλά θα εμφανιστεί ξανά στον βραδινό ουρανό ακριβώς καθώς κάνει το πλησιέστερο πέρασμά του στη Γη στις 12 Οκτωβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.