ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «δανεικά κι αγύριστα» κι ο ΣΥΡΙΖΑ «τα παίρνει» από τους βουλευτές του! Ωραία χώρα!

Chang’e-6: Επέστρεψε στη Γη ο ανιχνευτής της Κίνας με τα πρώτα δείγματα από την ανεξερεύνητη μακρινή πλευρά της Σελήνης

Προσγειώθηκε στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας σήμερα Τρίτη, μετά από μια σχεδόν δίμηνη αποστολή

Chang’e-6: Επέστρεψε στη Γη ο ανιχνευτής της Κίνας με τα πρώτα δείγματα από την ανεξερεύνητη μακρινή πλευρά της Σελήνης

Στη Γη επέστρεψε ο σεληνιακός ανιχνευτής της Κίνας Chang’e-6 με τα πρώτα δείγματα από την ανεξερεύνητη μακρινή πλευρά της Σελήνης.

Το Chang’e-6 προσγειώθηκε στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας σήμερα Τρίτη, μετά από μια σχεδόν δίμηνη αποστολή που ήταν γεμάτη κινδύνους, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστήμονες περίμεναν με ανυπομονησία το Chang’e 6 καθώς τα δείγματα θα μπορούσαν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφιστεί στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, αφού το είχε κάνει στο παρελθόν το 2019.

Είναι τεχνικά δύσκολο να φτάσει κανείς στη μακρινή πλευρά του Φεγγαριού- η οποία βλέπει μακριά από τη Γη -λόγω της απόστασής της, αλλά και του δυσπρόσιτου εδάφους με γιγάντους κρατήρες και λίγες επίπεδες επιφάνειες.

Η αποστολή εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου και έφτασε σε σεληνιακή τροχιά πέντε ημέρες αργότερα. Την 1η Ιουνίου, ο προσεδαφιστής προσγειώθηκε μέσα στον κρατήρα Apollo, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη λεκάνη South Pole-Aitken (SPA), ένα χαρακτηριστικό σύγκρουσης πλάτους 2.500 χιλιομέτρων στην άλλη πλευρά της Σελήνης.

Ο ανιχνευτής χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα για να μαζέψει χώμα και βράχους, τράβηξε μερικές φωτογραφίες της επιφάνειας και τοποθέτησε μια κινεζική σημαία. Για την ακρίβεια συνέλεξε περίπου 2 κιλά σεληνιακού υλικού χρησιμοποιώντας μια σέσουλα και ένα τρυπάνι. Το μακρύ ταξίδι των δειγμάτων ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη με την προσγείωση της κάψουλας.

Το Πεκίνο έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο διαστημικό του πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Το Chang’e 6 δεν είναι η πρώτη επιτυχημένη αποστολή επιστροφής σεληνιακού δείγματος, καθώς η Σοβιετική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα (με την αποστολή Chang’e 5 το 2020) έχουν φέρει υλικό από τον δορυφόρο της Γης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, όλες αυτές οι προηγούμενες προσπάθειες συνέλεξαν χώμα και πέτρες από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού, αυτή που είναι πάντα στραμμένη προς τη Γη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.