Στη Γη επέστρεψε ο σεληνιακός ανιχνευτής της Κίνας Chang’e-6 με τα πρώτα δείγματα από την ανεξερεύνητη μακρινή πλευρά της Σελήνης.

Το Chang’e-6 προσγειώθηκε στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας σήμερα Τρίτη, μετά από μια σχεδόν δίμηνη αποστολή που ήταν γεμάτη κινδύνους, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστήμονες περίμεναν με ανυπομονησία το Chang’e 6 καθώς τα δείγματα θα μπορούσαν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφιστεί στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, αφού το είχε κάνει στο παρελθόν το 2019.

">

Είναι τεχνικά δύσκολο να φτάσει κανείς στη μακρινή πλευρά του Φεγγαριού- η οποία βλέπει μακριά από τη Γη -λόγω της απόστασής της, αλλά και του δυσπρόσιτου εδάφους με γιγάντους κρατήρες και λίγες επίπεδες επιφάνειες.

Η αποστολή εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου και έφτασε σε σεληνιακή τροχιά πέντε ημέρες αργότερα. Την 1η Ιουνίου, ο προσεδαφιστής προσγειώθηκε μέσα στον κρατήρα Apollo, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη λεκάνη South Pole-Aitken (SPA), ένα χαρακτηριστικό σύγκρουσης πλάτους 2.500 χιλιομέτρων στην άλλη πλευρά της Σελήνης.

Ο ανιχνευτής χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα για να μαζέψει χώμα και βράχους, τράβηξε μερικές φωτογραφίες της επιφάνειας και τοποθέτησε μια κινεζική σημαία. Για την ακρίβεια συνέλεξε περίπου 2 κιλά σεληνιακού υλικού χρησιμοποιώντας μια σέσουλα και ένα τρυπάνι. Το μακρύ ταξίδι των δειγμάτων ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη με την προσγείωση της κάψουλας.