ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πολύ κακό για το... τίποτα! Κυριολεκτικά, όμως...

Ιστορική πρώτη για το Starship του Ε.Μασκ: Ανακτήθηκε κατά την προσγείωσή του από τις ειδικές δαγκάνες του πύργου (βίντεο) 

Πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που πραγματοποιείται μια τέτοια “προσγείωση”

Ιστορική πρώτη για το Starship του Ε.Μασκ: Ανακτήθηκε κατά την προσγείωσή του από τις ειδικές  δαγκάνες του πύργου   (βίντεο) 

Η SpaceX του Έλον Μασκ πραγματοποιεί την πιο φιλόδοξη, μέχρι σήμερα, δοκιμή του γιγάντιου διαστημόπλοιου του Starship.

Η εκτόξευση της Πτήσης 5 (Flight 5), όπως ονομάζεται η αποστολή, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία λίγο πριν τις 3:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος από τις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας κοντά στην παραλία Boca Chica, στο Νότιο Τέξας.

Είναι η πρώτη φορά που ο προωθητής του γιγαντιαίου  Starship και στην 5η μόλις δοκιμαστική του πτήση πραγματοποιεί μια τέλεια προσγείωση με την συγκεκριμένη καινοτομία  δηλαδή την ανάκτησή του με τις ειδικές δαγκάνες του πύργου τις οποίες ονομάζουν ανεπίσημα ως “Mechazilla arms”.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Πτήση 5 είναι η πέμπτη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starship με τον τεράστιο πύραυλο Super Heavy. Σε αυτή την πτήση, η SpaceX ελπίζει να εκτοξεύσει χωρίς απρόοπτα το Starship και να πραγματοποιήσει ομαλή πτήση και επανείσοδο στην ατμόσφαιρα για να προσθαλασσωθεί τελικά στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.

Η πρωτοτυπία, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Πτήσης 5, έγκειται στην επιστροφή του Super Heavy: Το πρώτο στάδιο του πυραύλου θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην εξέδρα εκτόξευσης, όπου θα το συλλάβει στον αέρα μία γιγαντιαία «δαγκάνα» στην εξέδρα, η οποία έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla».

«Οι μηχανικοί της SpaceX έχουν περάσει χρόνια προετοιμασίας και μήνες δοκιμών για την προσπάθεια σύλληψης του εκτοξευτήρα, με τους τεχνικούς να αφιερώνουν δεκάδες χιλιάδες ώρες στην κατασκευή της υποδομής για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μας», έγραψε η SpaceX σε μια επισκόπηση της αποστολής.

Αν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν συνηγορούν στην απόπειρα σύλληψης του Super Heavy, η εταιρεία μπορεί επίσης να προσθαλασσώσει τον πύραυλο στον Κόλπο του Μεξικού, όπως και στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση.

«Δεν δεχόμαστε συμβιβασμούς όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κοινού και της ομάδας μας και η επιστροφή θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», προσθέτει η SpaceX.

Το Starship και ο πύραυλος Super Heavy, όταν βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, έχουν ύψος σχεδόν 122 μέτρα. Το πρώτο στάδιο του Super Heavy έχει 33 κινητήρες Raptor και το διαστημόπλοιο Starship άλλους έξι κινητήρες.
starship-super-heavy

Κατά την προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, την Flight 4, η SpaceX πέτυχε την επιστροφή του Starship, αν και με ζημιές στα πτερύγιά του λόγω της φλεγόμενης επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Ο Super Heavy πραγματοποίησε με επιτυχία ομαλή προσθαλάσσωση στον Κόλπο του Μεξικού.

Εάν η SpaceX επαναλάβει το προφίλ της Πτήσης 4 στη σημερινή δοκιμή, η αποστολή θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.