Σε ένα γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 δισ. ετών μακριά από τη Γη βρίσκεται μια τερατώδης μαύρη τρύπα που η μάζα της εκτιμάται ότι είναι 18 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Από την περιοχή αυτή εκπέμπεται μια έντονη λάμψη με τους επιστήμονες να προσπαθούν εδώ και δεκαετίες ανεπιτυχώς να αναγνωρίσουν την πηγή αυτής της λάμψης.
Ως πιθανότερο υποψήφιο να παράγει αυτή την λάμψη οι επιστήμονες θεωρούσαν κάποιο μπλέιζαρ που είναι ένα από τα βιαιότερα φαινόμενα στο Σύμπαν και αποτελούν ένα σημαντικό θέμα στην εξωγαλαξιακή αστρονομία.
Τα μπλέιζαρ είναι ένα υπερβολικά συμπιεσμένα κβάζαρ τα οποία είναι εξαιρετικά λαμπροί και μακρινοί ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες οι οποίοι με τη σειρά του αποτελούν αστροφυσικά αντικείμενα που συνδέονται με τα κέντρα γαλαξιών όπου παρατηρούνται φαινόμενα μη αστρικής προέλευσης.
Οι ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες έχουν μικρό μέγεθος και μεγάλη φωτεινότητα σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από τα ραδιοκύματα μέχρι τις ακτίνες γ.
Οι γαλαξίες που φιλοξενούν ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες ονομάζονται ενεργοί γαλαξίες. Πιστεύεται ότι οι ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες είναι προϊόν της συσσώρευσης μάζας γύρω από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Turku στη Φιλανδία κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο. Όπως υποστηρίζουν η λάμψη προέρχεται από μια τεράστια μαύρη τρύπα με μάζα 150 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την μεγαλύτερη γειτονική μαύρη τρύπα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μικρότερη μαύρη τρύπα που έλαβε την κωδική ονομασία OJ287 ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από την μεγαλύτερη σε μια περίοδο 12 ετών. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο αστρονόμος Μάουρι Βαλτόνεν, επικεφαλής τη ερευνητικής ομάδας.
Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα πιστεύεται ότι περιβάλλεται από έναν δίσκο λευκού-καυτού αερίου και σκόνης ο οποίος λάμπει σε πολλά μήκη κύματος φωτός. Εάν πράγματι υπάρχει η μικρότερη μαύρη τρύπα τότε κάθε φορά που βυθίζεται μέσα από αυτόν τον δίσκο θα πυροδοτεί μια λάμψη φωτός εξηγώντας έτσι τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις.