ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ετοιμάζει ρολόι που θα μπορεί να μετράει την ώρα στην Σελήνη

Ο χρόνος κινείται λίγο πιο γρήγορα στο φεγγάρι

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ετοιμάζει ρολόι που θα μπορεί να μετράει την ώρα στην Σελήνη

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων ενώνει τις φωνές της για να αποκτήσει το φεγγάρι το δικό του ρολόι.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ψήφισε την Πέμπτη ενθαρρύνοντας τους διαστημικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν για ένα πρότυπο χρονομέτρησης για το φεγγάρι, όπου μια ημέρα διαρκεί 29,5 γήινες ημέρες.

«Αυτή είναι η ουσία της απόφασής μας: να συνεργαστούμε για την καθιέρωση αυτού του σταθερού χρόνου» δήλωσε η Σούζαν Στιούαρτ του Ναυτικού Αστεροσκοπείου των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της ομάδας στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Η Στιούαρτ βοήθησε στην πρόταση του ψηφίσματος.

Το φεγγάρι έχει λιγότερη βαρύτητα σε σύγκριση με τη Γη, οπότε ο χρόνος περνάει περίπου 58,7 μικροδευτερόλεπτα πιο γρήγορα κάθε μέρα.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες και ιδιωτικές εταιρείες στοχεύουν σε μελλοντικές σεληνιακές αποστολές, οι αστρονόμοι θέλουν να εξασφαλίσουν τον τέλειο συγχρονισμό με ένα ενιαίο ρολόι.

Επί του παρόντος, μια σεληνιακή αποστολή λειτουργεί με την ώρα του έθνους που διαχειρίζεται το διαστημόπλοιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος πίεσε πέρυσι για τη δημιουργία ενός σεληνιακού ρολογιού.

Και νωρίτερα φέτος, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στη NASA και σε άλλες υπηρεσίες να συγκεντρώσουν μια αρχική ιδέα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το τελικό σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2026.

Οι αστρονόμοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή του έργου τους για να καθορίσουν πώς ακριβώς θα χτυπάει ο σεληνιακός χρόνος, δήλωσε ο Bijunath Patla, φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας.

«Νομίζω ότι η κοινότητα έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Patla.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Και αυτή είναι η αρχή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.