ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Επιστήμονες εντόπισαν «χαμένο» δορυφόρο 25 χρόνια μετά την εκτόξευσή του

Ο S73-7 είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ όχι μία, αλλά δύο φορές – την πρώτη τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια ξανά τη δεκαετία του 1990

Επιστήμονες εντόπισαν «χαμένο» δορυφόρο 25 χρόνια μετά την εκτόξευσή του

Πριν από μερικές μέρες, αστροφυσικοί εντόπισαν έναν δορυφόρο που αγνοούταν, καθώς ταξίδευε απαρατήρητος στο Διάστημα επί 25 ολόκληρα χρόνια.

Ο χαμένος δορυφόρος  είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 10 Απριλίου του 1974, στο πλαίσιο δοκιμαστικού προγράμματος της Αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ.

Ο S73-7 ( δορυφορικό μπαλόνι βαθμονόμησης υπέρυθρης ακτινοβολίας) είχε πλάτος 66 εκατοστά και εντοπίστηκε να κινείται σε κυκλική τροχιά 800 χιλιομέτρων από τη Γη, ανάμεσα σε τουλάχιστον 20.000 αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά αυτή τη στιγμή γύρω από τη Γη

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, βάσει των αρχείων δεδομένων, ο S73-7 είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ όχι μία, αλλά δύο φορές – την πρώτη τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια ξανά τη δεκαετία του 1990.

«Το πρόβλημα είναι πως ενδεχομένως βρισκόταν πιο χαμηλά από το πεδίο ανίχνευσης των ραντάρ. Και ίσως αυτό που κατέγραψαν είναι ένας μηχανισμός ή ένα τμήμα του μπαλονιού που δεν κατασκευάστηκε σωστά και, καθώς δεν ήταν μεταλλικό, δεν εμφανιζόταν καλά στα ραντάρ», εξηγεί ο ίδιος.

«Αν υπάρχει κάποιος χάρτης με τα πρόσφατα τροχιακά δεδομένα και δεν επικρατεί συνωστισμός στο πεδίο τροχιάς, τότε ίσως πρόκειται για εύκολη ταυτοποίηση.

Ωστόσο, αν πρόκειται για ένα συνωστισμένο σημείο και το αντικείμενο δεν έχει καταγραφεί για πολύ καιρό, τότε κάθε άλλο παρά εύκολη είναι η ταυτοποίησή του», λέει ο επιστήμονας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι’ αυτό και μια τέτοια ανακάλυψη, λέει ο ΜακΝτάουελ, συνιστά θρίαμβο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να παρακολουθούν τους δεκάδες χιλιάδες «αγνοούμενους» δορυφόρους και άλλα διαστημικά συντρίμμια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.