ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Η ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο

Μια μνημειώδης ανακάλυψη για τον κόσμο της επιστήμης

Η ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο

Στις 13 Μαρτίου 1781 μια νύχτα γεμάτη αστέρια, ο William Herschel, ένας ακούραστος ερευνητής του ουρανού, έστρεψε το τηλεσκόπιό του προς τα άγνωστα βάθη του διαστήματος. Χωρίς να το γνωρίζει, βρισκόταν στο κατώφλι μιας κοσμογονικής ανακάλυψης που θα άλλαζε για πάντα την αντίληψή μας για το Σύμπαν.

Τελικά, το 1783, ο Herschel έκανε την τολμηρή δήλωση: είχε ανακαλύψει έναν νέο πλανήτη.

Τα τηλεσκόπια της εποχής ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Η σπιτική συσκευή του Herschel ήταν λίγο πολύ ένας μεγεθυντικός φακός σε σχήμα σωλήνα, ειδικά σε σύγκριση με τη σημερινή τεχνολογία ανίχνευσης υψηλής ισχύος.

Ο Herschel ήταν σχετικά νέος στην αστρονομία. Είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως επιτυχημένος συνθέτης και μουσικός, αναπτύσσοντας ενδιαφέρον για τον νυχτερινό ουρανό σε ηλικία 34 ετών.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Herschel ξύπνησε μια νύχτα, κοιτάζοντας τον αστερισμό των Διδύμων, όταν βρήκε έναν κομήτη, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε αρχικά. Το εν λόγω αντικείμενο έμοιαζε περισσότερο με επίπεδο δίσκο και ενώ κινούνταν, φαινόταν να είναι πολύ αργό για να είναι κομήτης.

Περαιτέρω παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν ότι ο Herschel είχε πράγματι βρει έναν νέο πλανήτη, τον πρώτο που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο.

Ο Herschel θεώρησε ότι είχε δικαιώματα ονοματοδοσίας. Πρότεινε το Georgium Sidis, “Το αστέρι του Γεωργίου”, προς τιμή του προστάτη του, Βασιλιά Γεωργίου Γ’, αλλά οι σύγχρονοί του υποστήριξαν ένα πιο αξιοπρεπές και λιγότερο εθνικιστικό όνομα.

Επέλεξαν τον Ουρανό, ακολουθώντας το καθιερωμένο πρωτόκολλο ονομασίας των πλανητών με τους αρχαίους θεούς.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ουρανός είναι ο αρχέγονος θεός του ουρανού και ο γιος/σύζυγος της Γαίας, της θεάς της Γης. Οι πολλοί απόγονοί τους περιελάμβαναν τους Τιτάνες, θεότητες που ανέτρεψαν τον πατέρα τους και καθιέρωσαν τον Κρόνο, τον νεότερο Τιτάνα, ως κυβερνήτη του κόσμου. Ο Κρόνος τελικά ανατράπηκε από τον γιο του, Δία, και τα αδέρφια του, που έγιναν οι Ολύμπιοι θεοί.

Ο William Herschel ανακάλυψε περισσότερα από 2500 νεφελώματα, δημιούργησε τη λέξη αστεροειδής και εφηύρε πολλά νέα τηλεσκόπια. Αλλά δεν το έκανε μόνος του.

Τον στήριξε σε κάθε επιστημονική προσπάθεια η μικρότερη αδερφή του Caroline, η οποία γυάλιζε ακούραστα τους καθρέφτες του τηλεσκοπίου του, έμενε ξύπνια όλη τη νύχτα για να καταγράψει ουράνιες παρατηρήσεις και επεξεργάστηκε και δημοσίευσε τους πρωτοποριακούς καταλόγους αστεριών του.

Η δική της λίστα με τα επιτεύγματα είναι εκτενής. Η Caroline Herschel περιέγραψε 14 νέα νεφελώματα, συγκέντρωσε έναν κατάλογο με αστρικά σμήνη και ανακάλυψε οκτώ κομήτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ανακαλύψεις των Herschels άνοιξαν το δρόμο για μια νέα τεχνολογία και επιστημονικές προσεγγίσεις. Και όλα ξεκίνησαν με τον Ουρανό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.