To ρομπότ Perseverance της NASA που αναζητά ίχνη ζωής στον Άρη κατέγραψε πρόσφατα έναν ανεμοστρόβιλο να σηκώνει σκόνη σε ύψος δύο χιλιομέτρων.
Ο ανεμοστρόβιλος, ή «αμμοστρόβιλος», απαθανατίστηκε στις 30 Αυγούστου στο χείλος του Κρατήρα Τζέζερο, ο οποίος εκτιμάται ότι φιλοξενούσε μια λίμνη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης δεν είχε χάσει ακόμα το νερό του.
Δεδομένου ότι η αρειανή ατμόσφαιρα είναι 100 φορές πιο αραιή από τη γήινη, οι ανεμοστρόβιλοι στον Άρη δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν μεγάλα αντικείμενα στον αέρα.
Είναι όμως ένας από τους μηχανισμούς που μεταφέρουν και ανακατανέμουν τη σκόνη στον Άρη και η μελέτη τους θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για την κατανόηση της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση των κλιματικών μοντέλων, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.
Όπως συμβαίνει και στη Γη, οι ανεμοστρόβιλοι του Άρη εμφανίζοται όταν ανοδικά ρεύματα θερμού αέρα συναντούν καθοδικά ψυχρά ρεύματα. Το φαινόμενο είναι συχνότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Μέχρι σήμερα τα ρομπότ της NASA έχουν καταγράψει δεκάδες τέτοιους ανεμοστρόβιλους. Το 2021, μάλιστα, το Perseverance κατάφερε να ηχογραφήσει το φαινόμενο.
Το gif της NASA, στο οποίο ταχύτητα έχει αυξηθεί κατά 20 φορές, αποτελείται από 21 επιμέρους καρέ που λαμβάνονταν ανά τέσσερα δευτερόλεπτα με την κάμερα πλοήγησης του Perseverance. Οι εικόνες είναι ασπρόμαυρες για να μειωθεί ο όγκος των δεδομένων που μεταδίδονται στη Γη.
Η NASA εκτιμά ότι ο αμμοστρόβιλος βρισκόταν περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από το ρομπότ και κινούταν προς τα δυτικά με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα. Η βάση του εκτιμάται ότι είχε πλάτος 60 μέτρα.
Η κάμερα κατέγραψε μόνο το κατώτερο τμήμα του στρόβιλου, ύψους περίπου 120 μέτρων, όμως οι επιστήμονες της NASA υπολόγισαν έμμεσα και το ύψος του.
«Δεν διακρίνουμε την κορυφή του αμμοστρόβιλου, όμως η σκιά του είναι ενδεικτική του ύψους του» εξήγησε ο Μαρμ Λέμον, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής. «Η σκιά του υποδεικνύει ότι έχει ύψος περίπου 2 χιλιομέτρων.
Το Perseverance προσεδαφίστηκε στη λεκάνη του Κρατήρα Τζέζερο τον Φεβρουάριο του 2020 για να αναζητήσει ενδείξεις αρχαίας μικροβιακής ζωής.
Συλλέγει επίσης γεωλογικά δείγματα τα οποία θα μεταφερθούν στη Γη με επόμενη αποστολή, η οποία σχεδιάζεται για τα τέλη της δεκαετίας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.