ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Η ΝΑSA οδηγεί ηθελημένα ένα από τα διαστημόπλοια της σε σύγκρουση με αστεροειδή

H σύγκρουση θα μεταδοθεί μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της NASA

Η ΝΑSA οδηγεί ηθελημένα ένα από τα διαστημόπλοια της σε σύγκρουση με αστεροειδή

Η NASA προετοιμάζει ένα από τα διαστημόπλοιά της να συγκρουστεί ηθελημένα με έναν αστεροειδή αργότερα αυτό τον μήνα, στα πλαίσια δοκιμών που θα βοηθήσουν τη διαστημική εταιρεία να προστατεύσει τη Γη από μελλοντικές καταστροφές.

Η διαστημική υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει το διαστημικό σκάφος διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών, αλλιώς γνωστό ως DART, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το διαστημικό σκάφος θα χρησιμοποιηθεί ως «πολιορκητικός κριός» και θα πέσει σκόπιμα πάνω σε έναν αστεροειδή, όχι πολύ μακριά από τη Γη.

H σύγκρουση θα μεταδοθεί μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της NASA.

Σε μια ανακοίνωσή της την Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου), η NASA είπε:

«Ενώ ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια δοκιμών για την πλανητική άμυνα, όπου τα διαστημόπλοιά μας επιχειρούν να εκτρέψουν αστεροειδείς από την πιθανώς επικίνδυνη πορεία τους».

Το DART εκτοξεύθηκε από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Δέκα μήνες αργότερα, το DART θα φτάσει τον αστεροειδή ολοκληρώνοντας τρεις ελιγμούς διόρθωσης της τροχιάς του πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Η NASA λέει ότι ο τελικός ελιγμός που θα πραγματοποιηθεί περίπου 24 ώρες πριν από τη σύγκρουση, θα επιτρέψει στην ομάδα πλοήγησης να γνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση του αστεροειδούς.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάθε ελιγμός μειώνει το περιθώριο σφάλματος για την τροχιά που πρέπει να διαγράφει το DART, ώστε να χτυπήσει τον αστεροειδή.
Ο αστεροειδής που στοχεύει ονομάζεται «Δίμορφος» και ανήκει σε ένα σύστημα διπλών αστεροειδών, που ονομάζεται «Δίδυμος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και η NASA είχε από καιρό εντοπίσει αυτούς τους αστεροειδείς σε απόσταση περίπου 20 εκατ. μιλίων μακριά από τη Γη, οι επιστήμονες εργάζονται συνεχώς ώστε να προσδιορίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια την τοποθεσία τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.