Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκε ηλιακή έκλαμψη, καθώς ο ήλιος ξέσπασε και εκτόξευσε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προς τη Γη, φωτίζοντας έτσι τους ουρανούς με θεαματικό σέλας.
Αυτό αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος, ESA, σε ανάρτησή της.
Το όργανο Proba2 SWAP του ESA κατέγραψε την ηλιακή έκλαμψη που ξέσπασε από την επιφάνεια του Ήλιου στις 01:31 GMT/02:31 CET στις 23 Μαρτίου 2024.
☀️ The Sun erupted over last weekend, flinging electromagnetic radiation towards Earth, even illuminating skies with spectacular auroras.
☀️ESA’s #Proba2 SWAP instrument captured the solar flare which erupted from the surface of the Sun at 01:31 GMT/02:31 CET on 23 March 2024. pic.twitter.com/QvDZXCOmVi
— ESA (@esa) March 26, 2024
Το τηλεσκόπιο SWAP (Sun Watcher using Active Pixel System detector and Image Processing) έχει αναπτυχθεί ως μέρος του ωφέλιμου φορτίου PROBA2. Το SWAP προέρχεται άμεσα από την ιδέα του τηλεσκοπίου EIT που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’90 για την αποστολή SOHO.
Το SWAP παρέχει εικόνες του ηλιακού στέμματος στα 17,4 nm περίπου, ένα bandpass που αντιστοιχεί σε θερμοκρασία περίπου 1 εκατομμυρίου βαθμών, με ρυθμό 1 εικόνα ανά 1-2 λεπτά και οπτικό πεδίο (FOV) 54 arcmin.
Αρκετές σημαντικές καινοτομίες εισήχθησαν στο σχεδιασμό του οργάνου προκειμένου να είναι συμβατό με τις απαιτήσεις του μικροδορυφόρου PROBA2: συμπαγές μέγεθος, με νέο οπτικό σχεδιασμό εκτός άξονα, αντοχή στην ακτινοβολία με νέο ανιχνευτή CMOS-APS, ηλεκτρονικά πολύ χαμηλής ισχύος, αθερμικό οπτικομηχανικό σύστημα, βελτιστοποιημένα συστήματα συμπίεσης επί του σκάφους σε συνδυασμό με ιεράρχηση των συλλεγόμενων δεδομένων, αυτονομία με αυτόματη ενεργοποίηση των διαδικασιών παρατήρησης και εκτός σημείου σε περίπτωση εμφάνισης ηλιακού συμβάντος.
Όλα αυτά τα νέα χαρακτηριστικά απορρέουν από τις χαμηλές απαιτήσεις σε πόρους (ισχύς, μάζα, τηλεμετρία) του μίνι-δορυφόρου, αλλά εκμεταλλεύονται επίσης τις ιδιαιτερότητες μιας σύγχρονης τεχνολογικής πλατφόρμας, όπως η ευελιξία γρήγορης σκόπευσης, ο νέος ισχυρός ενσωματωμένος επεξεργαστής, η διεπαφή Packetwire και οι αυτόνομες λειτουργίες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.