Επιστήμονες του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, αποκάλυψαν τη μεγαλύτερη προσομοίωση του σύμπαντος, χρησιμοποιώντας τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο.
Η προσομοιωμένη περιοχή καλύπτει τον απίστευτο όγκο των 311.296 κυβικών μεγαπαρσέκ. Στην εντυπωσιακή αυτή προσομοίωση, παρακολουθούμε την ένωση τεράστιων σμηνών γαλαξιών που εξελίσσονται μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, αυτός ο τεράστιος όγκος αντιπροσωπεύει μόλις το 0,001% της συνολικής προσομοίωσης.
Ο επικεφαλής του έργου, Δρ Σαλμάν Χαμπίμπ, εξηγεί:
«Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία στο σύμπαν: η σκοτεινή ύλη, που γνωρίζουμε ότι αλληλεπιδρά μόνο μέσω της βαρύτητας και η συμβατική ύλη, δηλαδή η ατομική ύλη. Για να κατανοήσουμε το σύμπαν, πρέπει να προσομοιώσουμε και τα δύο».
Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας πανίσχυρα τηλεσκόπια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, μπορούν να δουν γαλαξίες από τα πρώιμα στάδια του σύμπαντος. Ωστόσο, αυτές οι παρατηρήσεις δίνουν μόνο «στιγμιότυπα» της τότε κατάστασης.
Σύμφωνα με την Daily Mail η εκτέλεση μιας τέτοιας προσομοίωσης απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες μπορούσαν να προσομοιώσουν μόνο τις βαρυτικές δυνάμεις, αφήνοντας εκτός τις υπόλοιπες δυνάμεις.
Ο Δρ Χαμπίμπ αναφέρει: «για παράδειγμα, για να προσομοιώσουμε μια μεγάλη περιοχή του σύμπαντος, όπως αυτή που παρατηρεί το Αστεροσκοπείο Rubin στη Χιλή, μιλάμε για εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Μέχρι τώρα, δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε μια τέτοια προσομοίωση παρά μόνο με τη βαρύτητα».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Frontier στο Εργαστήριο Oak Ridge. Ο Frontier είναι ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, με δυνατότητα εκτέλεσης πάνω από ένα πεντάκις εκατομμύριο υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο.
Χρησιμοποιώντας 9.000 κόμβους του Frontier, οι ερευνητές προσομοίωσαν έναν όγκο του σύμπαντος που επεκτείνεται σε πάνω από 31 δισεκατομμύρια κυβικά μεγαπαρσέκ. Αυτή η προσομοίωση βρίσκεται σε αντίστοιχη κλίμακα με τους μεγαλύτερους αστρονομικούς χάρτες που έχουν δημιουργηθεί.
Το πιο κρίσιμο στοιχείο αυτής της προσομοίωσης είναι ότι περιλαμβάνει τις επιδράσεις της σκοτεινής ύλης, μιας θεωρητικής ουσίας που δεν αλληλεπιδρά με την ατομική ύλη, παρά μόνο μέσω της βαρύτητας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη εξηγεί γιατί οι βαρυτικές δυνάμεις στο σύμπαν είναι ισχυρότερες από ό,τι δείχνουν οι μάζες των γαλαξιών. Επειδή δεν μπορούμε να την παρατηρήσουμε άμεσα, τέτοιες προσομοιώσεις είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της επιρροής της στη διαμόρφωση του σύμπαντος.
Αν και οι ερευνητές δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη αναλύσεις από την προσομοίωση, τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς υπόσχονται νέες αποκαλύψεις για την εξέλιξη του σύμπαντος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.