ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

LignoSat: Εκτοξεύθηκε ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο (βίντεο)

Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από χανόκι το οποίο είναι ξύλο της ιαπωνικής μανόλιας

LignoSat: Εκτοξεύθηκε ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο (βίντεο)

Σκάφος της SpaceX έφτασε σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να παραδώσει προμήθειες και εξοπλισμό, αλλά και τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο του κόσμου.

Ο μικρός δορυφόρος LignoSat, του οποίου το όνομα παραπέμπει στη λατινική λέξη για το ξύλο, αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο για να δείξει τις προοπτικές του ανανεώσιμου υλικού στη διαστημική βιομηχανία.

Πιστοποιημένος από τη NASA, ο LignoSat πρόκειται να απελευθερωθεί σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Γη, όπου θα παραμείνει για περίπου έξι μήνες, με τη συμπεριφορά του ξύλου να παρακολουθείται από ειδικούς αισθητήρες.

«Με το ξύλο, ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα μπορούμε να χτίζουμε σπίτια, να ζούμε και να εργαζόμαστε στο Διάστημα» δήλωσε ο Τακάο Ντόι (εικόνα πάνω), πρώην αστροναύτης που είχε πετάξει με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο και είναι σήμερα ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

«Τα πρώτα αεροπλάνα του 20ού αιώνα ήταν φτιαγμένα από ξύλο» πρόσθεσε ο δασολόγος Κότζι Μουράτα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Οι ξύλινοι δορυφόροι είναι εξίσου εφικτοί».

Οι ξύλινες κατασκευές στον Άρη ή τη Σελήνη μπορεί να μην γίνουν ποτέ πραγματικότητα, όμως το ξύλο θα μπορούσε να περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δορυφόρων.

Οι σημερινοί δορυφόροι είναι σχεδιασμένοι να καταστρέφονται πέφτοντας στην ατμόσφαιρα στο τέλος της ζωής τους, ώστε να μην μετατρέπονται σε διαστημικά σκουπίδια. Καθώς καίγονται όμως απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οξείδιο του αλουμινίου και άλλα μεταλλικά σωματίδια. Το ξύλο, αντίθετα, απλά καίγεται.

Στο Διάστημα, το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό από ό,τι στη Γη επειδή δεν υπάρχει νερό να το σαπίσει ή οξυγόνο να το κάψει, επισήμανε ο Μουράτα.

Μένει όμως να διαπιστωθεί από τις μετρήσεις αν ο LignoSat αντέχει τις συνεχείς εναλλαγές θερμοκρασίας, από τους -100 βαθμούς Κελσίου στους +100 καθώς κάνει τον γύρο της Γης κάθε 45 λεπτά.

Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από χανόκι, ξύλο της ιαπωνικής μανόλιας που παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε θήκες σπαθιών.

Συναρμολογήθηκε με μια παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική χωρίς βίδες, καρφιά ή κόλλα.

«Στο μέλλον οι μεταλλικοί δορυφόροι μπορεί να απαγορευτούν» προέβλεψε ο Ντόι. «Αν αποδείξουμε ότι ο ξύλινος δορυφόρος μας λειτουργεί, σκοπεύουμε να προτείνουμε την ιδέα στην SpaceX του Έλον Μασκ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.