ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

«Μυστήριο» για τους επιστήμονες της NASA οι πράσινες κηλίδες που κατέγραψε το Perseverance στον Άρη

Η πιο μεγάλη πράσινη κηλίδα έχει διάμετρο περίπου δύο χιλιοστά

«Μυστήριο» για τους επιστήμονες της NASA οι πράσινες κηλίδες που κατέγραψε το Perseverance στον Άρη

Στα τελευταία ευρήματά του, το ρόβερ Perseverance της NASA έξυσε και φωτογράφισε έναν βράχο στην περιοχή Malgosa Crest στον Άρη, σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Serpentine Rapids.

Η εικόνα αποκάλυψε λευκές, μαύρες και, παραδόξως, πρασινωπές κηλίδες μέσα στο βράχο, αναφέρει το LiveSience.

Η πιο μεγάλη πράσινη κηλίδα, που φαίνεται στο πάνω αριστερό μέρος της κάτω εικόνας, έχει διάμετρο περίπου δύο χιλιοστά. Η λήψη έγινε στις 19 Αυγούστου 2024, κατά την αρειανή ημέρα 1.243 της αποστολής Mars 2020.

Τα πετρώματα στη Γη που μοιάζουν με τα κόκκινα πετρώματα του Άρη συνήθως παίρνουν το χρώμα τους από οξειδωμένο σίδηρο, τον ίδιο τύπο σιδήρου που κάνει το αίμα μας κόκκινο. Οι πράσινες κηλίδες που φαίνονται στην εικόνα του Perseverance είναι επίσης συνηθισμένες σε κόκκινα πετρώματα στη Γη και σχηματίζονται όταν νερό διαρρέει μέσα από ιζήματα πριν αυτά σκληρύνουν και γίνουν βράχοι. Η χημική αντίδραση που προκύπτει, μετατρέπει τον οξειδωμένο σίδηρο στην ανηγμένη μορφή του, δημιουργώντας μια πράσινη απόχρωση στο πέτρωμα.

Άγνωστη χημική αντίδραση

Στη Γη, μερικές φορές τα μικρόβια παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, αλλά η παρουσία μικροοργανισμών δεν είναι απαραίτητη. Οι κατάλληλες συνθήκες μπορούν να δημιουργηθούν από την αποσύνθεση οργανικής ύλης ή τη χημική αλληλεπίδραση μεταξύ θείου και σιδήρου.

Ωστόσο, ο ακριβής τύπος της αντίδρασης που ευθύνεται για τις πράσινες κηλίδες που βρέθηκαν στην εικόνα του Perseverance θα παραμείνει ένας γρίφος, καθώς δεν υπήρχε αρκετός χώρος για το ρόβερ ώστε να τοποθετήσει με ασφάλεια τους βραχίονες του απευθείας πάνω στην πράσινη κηλίδα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το Perseverance θα ξεθάψει κάτι παρόμοιο στο μέλλον για να κατανοήσει καλύτερα τι είδους χημικές αντιδράσεις δημιουργούν αυτά τα χαρακτηριστικά στο βράχο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο επόμενος στόχος του Perseverance είναι να αναρριχηθεί στο χείλος του κρατήρα Jezero. Στη συνέχεια θα εγκαταλείψει τον κρατήρα στον οποίο πέρασε τα δύο τελευταία χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.