
H NASA αποκάλυψε πως εντόπισε τεράστιο «εργοστάσιο» παραγωγής άστρων στο διάστημα.
Το αστρικό εργοστάσιο, Lynds 483, υπάρχει 650 έτη φωτός μακριά από τη Γη μέσα στον αστερισμό Serpens. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης στο εγγύς υπέρυθρο που έλαβε το τηλεσκόπιο Webb αποκαλύπτουν περίτεχνα δομικά χαρακτηριστικά και δυναμικές διαδικασίες που βοηθούν τους επιστήμονες να παρατηρήσουν τον σχηματισμό άστρων στα πρώτα του στάδια.
Οι εξαιρετικές νέες εικόνες εμφανίζουν τις διαδικασίες έναρξης του αστρικού κύκλου ζωής, που καταλήγουν στη γέννηση νέων άστρων σε αυτό το εκπληκτικό σύστημα που κόβει την ανάσα. Οι αστρονόμοι λαμβάνουν μια σημαντική ανακάλυψη για την παρατήρηση θεμελιωδών διαδικασιών στην εξέλιξη των άστρων χάρη σε αυτές τις εικόνες.
Η αστρική ανάπτυξη λαμβάνει χώρα στο Lynds 483 μέσω δύο αναπτυσσόμενων πρωτοαστέρων που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Ένας δίσκος ψυχρής σκόνης, μαζί με αέριο, περιβάλλει αυτούς τους νεαρούς αστέρες στο κέντρο τους, ενώ ο δίσκος παράγει τα ανακλώμενα μοτίβα φακού που φωτογραφήθηκαν. Τα πρωτοάστρα απελευθερώνουν αέριο και σκόνη σε περιοδικές εκλύσεις για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, παράγοντας γρήγορους πίδακες και πιο αργές εκροές. Οι δύο πρωτοαστέρες προκαλούν πολύπλοκες δομές και χημικές αντιδράσεις μεταξύ των αλληλεπιδρώντων υλικών, δημιουργώντας διάφορα μόρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και μεθανόλη.
Ο ενεργός χαρακτήρας του L483 αποδεικνύει ότι η διαδικασία σχηματισμού αστέρων οδηγεί τόσο σε αταξία όσο και σε καλλιτεχνική λάμψη. Τα πρωτοαστέρια διατηρούν συνεχή μετασχηματισμό του περιβάλλοντός τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, εκτοξεύοντας υλικά στο διάστημα. Οι ισχυροί πίδακες παράγουν εκτεταμένες τροποποιήσεις στο περιβάλλον τους και ενεργοποιούν πρόσθετες χημικές διεργασίες σε γειτονικά νέφη. Οι μετακινήσεις των υλικών παρέχουν στους αστρονόμους πληροφορίες για τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στο παρόν.
Ο Webb καταγράφει αυτό που τα μάτια δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταγράψουν: στρεβλά τόξα και λαμπερές στήλες που αποκαλύπτουν κρυμμένα αστρικά μυστικά.
Η συνιστώσα NIRCam μέσα στο τηλεσκόπιο Webb παρέχει λεπτομερή απεικόνιση της τμηματικής δομής στις περιοχές του L483. Η εικόνα της κάμερας εμφανίζει ακανόνιστες γραμμές και σχήματα που επικαλύπτονται για να δημιουργήσουν ένα συγκεχυμένο μείγμα υλικών. Ένα μεγάλο πορτοκαλί τόξο με την εμφάνιση ενός μετώπου κρούσης αναδύεται στο επάνω μέρος της εικόνας επειδή τα αστέρια συνάντησαν πυκνότερο υλικό κατά τη διαδικασία εκτίναξής τους. Από το κάτω τμήμα, η εικόνα απεικονίζει πυκνότερα νέφη σκόνης που χρησιμοποιούν ανοιχτές μωβ στήλες για να δείξουν απευθείας τα άστρα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη φυσική δυναμική της περιοχής που μελετήθηκε. Τα πορτοκαλί τόξα και οι διάσπαρτες γραμμές υποδεικνύουν ότι το υλικό ακολουθεί αυτές τις διαδρομές όταν συναντά αντίσταση προερχόμενη από πρωτοαστέρια. Οι μικροσκοπικές μωβ στήλες στην εικόνα δείχνουν πώς τα παχιά τμήματα των νεφών αντέχουν στο διάστημα. Τα διαφορετικά σχήματα των γραφικών παραστάσεων παρουσιάζουν επιμέρους κεφάλαια που εξηγούν την αλληλουχία αλληλεπίδρασης των αστέρων με τη γύρω περιοχή.
Αν οι ερευνητές την αποκωδικοποιήσουν, θα μπορούσαν να χαρτογραφήσουν πώς γεννιούνται τα ηλιακά συστήματα και πώς διαμορφώνονται τελικά οι πλανήτες.
Ο Webb παράγει νέες εικόνες και δεδομένα που μεταμορφώνουν την τρέχουσα κατανόηση του διαστήματος. Νέες αστρονομικές ανακαλύψεις διαμορφώνονται επειδή το τηλεσκόπιο παρέχει παρατηρήσεις μέσα από πυκνά κοσμικά νέφη σκόνης που δεν μπορούσαμε να δούμε προηγουμένως. Ο L483 είναι μία από τις πολυάριθμες ανακαλύψεις που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.