Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κατέγραψε τις πιο λεπτομερείς μέχρι σήμερα εικόνες της «χαίτης» του Νεφελώματος της Αλογοκεφαλής σε απόσταση 1.300 ετών φωτός από τη Γη.
Tο σκοτεινό αυτό νεφέλωμα βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, νότια του αστέρα Αλνιτάκ της ζώνης του Ωρίωνα, και μια από τις περιοχές του Συμπλέγματος Νεφών του Ωρίωνα. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα νεφελώματα, καθώς το στροβιλιζόμενο νέφος σκόνης και αερίου, από το οποίο αποτελείται, θυμίζει κεφαλή αλόγου όταν παρατηρείται από τη Γη.
Από το 1888 που το κατέγραψε για πρώτη φορά η Σκοτζέζα Γουιλαμίνα Φλέμινγκ στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το νεφέλωμα αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον των αστρονόμων όχι μόνον λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του, αλλά και επειδή αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων στον γαλαξία μας.
Εργοστάσιο παραγωγής άστρων στον γαλαξία μας
«Οι εικόνες αυτές δείχνουν το πάνω μέρος της “χαίτης του αλόγου” ή το άκρο αυτού του εντυπωσιακού νεφελώματος, καταγράφοντας με άνευ προηγουμένη ανάλυση την περιπλοκότητα της περιοχής», δήλωσε εκπρόσωπος της NASA.
Horsehead Nebula: Yeigh or Neigh? 🐴
The Horsehead Nebula is famously known for…looking like a horse’s head. Webb captured the top of the "horse's mane," giving us the sharpest infrared images of the region to date: https://t.co/2SDdbAOkYM pic.twitter.com/0zWxukU4EA
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) April 29, 2024
Μία από τις νέες υπέρυθρες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb καταγράφει, με καθαρή χρωματική κατανομή, την περιοχή όπου ένα αέριο ψυχρών μορίων υδρογόνου (μπλε) μεταλλάσσεται σε ενεργοποιημένα, «ιονισμένα» άτομα υδρογόνου (κόκκινο).
In the mid-infrared, Webb captures the glow of substances like dusty silicates and soot-like molecules called polycyclic aromatic hydrocarbons. pic.twitter.com/6TxCAwrLIM
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) April 29, 2024
Η δεύτερη εικόνα αντλεί από το μέσο υπέρυθρο φως με πλούσιες λεπτομέρειες, καθώς αυτή η θερμότητα εκπέμπεται από σκονισμένα σωματίδια πυριτικού άλατος που μοιάζουν με χαλαζία και μόρια υδρογονάνθρακα που μοιάζουν με αιθάλη, τα οποία απαρτίζουν τα σύννεφα της «χαίτης» του Νεφελώματος της Αλογοκεφαλής.
🐴⭐The Horsehead Nebula as seen by three space telescopes! 🤩
From @ESA_Euclid to @HUBBLE_space to @ESA_Webb, delve into the complementary views from these #BFFinSpace! Details 🧵👇 pic.twitter.com/RdtzijNYdL
— ESA Science (@esascience) April 29, 2024
Σύμφωνα με τη NASA, το νεφέλωμα είναι αυτό που οι αστροφυσικοί αποκαλούν «περιοχή φωτοδιάσπασης ή PDR», στην οποία το υπεριώδες φως (UV) από νεαρά και τεράστια αστέρια δημιουργεί μια φυσαλίδα αντιδραστικά ουδέτερου, θερμού αερίου και σκόνης, που περιβάλλεται από περισσότερα ιονισμένα αέρια. «Καθώς το υπεριώδες φως εξατμίζει το σύννεφο σκόνης, τα σωματίδια σκόνης παρασύρονται από το σύννεφο, μεταφέρονται με το θερμαινόμενο αέριο», ανέφερε η NASA σε δήλωσή της σχολιάζοντας τις νέες φωτογραφίες.
Webb’s new view, captured with its #MIRI and #NIRCam instruments, focuses on its illuminated top edge, revealing beautiful and previously unseen details.
See slider: https://t.co/CG7hMxFINw5/6 pic.twitter.com/TkIj4a757l
— ESA Webb Telescope (@ESA_Webb) April 29, 2024
«Το James Webb εντόπισε ένα δίκτυο λεπτών χαρακτηριστικών που παρακολουθούν αυτήν την κίνηση. Οι παρατηρήσεις επέτρεψαν επίσης στους αστρονόμους να διερευνήσουν πώς η σκόνη μπλοκάρει και εκπέμπει φως και να κατανοήσουν καλύτερα το πολυδιάστατο σχήμα του νεφελώματος», πρόσθεσε.