Το σχέδιο ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, η τότε τεχνολογία ωστόσο, δεν μπορούσε να αποδώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Από το 1971 έως σήμερα, η ανθρωπότητα πραγματοποίησε άλματα προόδου, με συνέπεια, σήμερα, το 2023, να είμαστε σε θέση να «βλέπουμε» πολύ πιο καθαρά, πολύ πιο συγκεκριμένα, πολύ πιο αναλυτικά, κόσμους που βρίσκονται αρκετά χιλιάδες έτη φωτός μακριά.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από το Νεφέλωμα του Καβουριού, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 6.500 ετη φωτός. Το 1971, ένας πύραυλος είχε απογειωθεί με προορισμό το εντυπωσιακό νεφέλωμα και είχε δώσει κάποια δεδομένα στους επιστήμονες. Πλέον, όμως, δεν απαιτείται η αποστολή διαστημοπλοίου για τη μελέτη μακρινών κόσμων.

Οι σύγχρονοι δορυφόροι και τα τηλεσκόπια εκτός γήινης ατμόσφαιρας, προσφέρουν λεπτομερέστατες εικόνες και στοιχεία, που καθορίζουν με μεγάλη ακρίβεια το εκάστοτε αντικείμενο μελέτης.

Περισσότερα από 50 χρόνια μετά το αρχικό πείραμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το IXPE για να δημιουργήσουν έναν λεπτομερή, διαφοροποιημένο χάρτη του μαγνητικού πεδίου του Νεφελώματος του Καβουριού, αποκαλύπτοντας περισσότερες από ποτέ εσωτερικές λειτουργίες του.

Τα νέα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Astronomy, βοηθούν στην επίλυση μακροχρόνιων μυστηρίων σχετικά με το καλά μελετημένο Νεφέλωμα του Καβουριού και προκαλούν νέα ερωτήματα για μελλοντική μελέτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!