Ένας ηφαιστειακός κομήτης που τρέχει προς τη Γη εξερράγη στις 31η Οκτωβρίου. Από την έκρηξη εμφανίστηκαν και πάλι τα χαρακτηριστικά «κέρατα», που του έδωσαν το όνομά του.
Η τελευταία έκρηξη ήταν μια υπενθύμιση ότι ο κομήτης γίνεται ολοένα και πιο ενεργός ηφαιστειακά καθώς συνεχίζει απρόσκοπτα το ταξίδι του προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος.
Σε αντίθεση με τους μη ηφαιστειακούς κομήτες η ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί να υπερθερμάνει το εσωτερικό, προκαλώντας συσσώρευση πίεσης. Όταν γίνει έντονη η πίεση σπάει το κέλυφος του πυρήνα από το εσωτερικό και ψεκάζει τα υλικά του πυρήνα του στο διάστημα. Αυτές οι εκρήξεις προκαλούν το κώμα του κομήτη να φωτίζεται καθώς αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως προς τη Γη.
Πότε καταφθάνει τελικώς
Οι αρχικές εκτιμήσεις από το σπριντ του κομήτη ανέφεραν πως καταφθάνει προς την Γη περίπου τον Απρίλιο. Ωστόσο υπήρξε… αλλαγή πλάνου και πορείας προφανώς. Ο 12P όπως εξηγείται από τους ειδικούς θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο του στον ήλιο στις 24 Απριλίου 2024, όταν θα βρεθεί σε ελάχιστη απόσταση 116,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Τότε θα βρεθεί πιο κοντά στον ήλιο αλλά πιο μακριά από την Γη και την Αφροδίτη. Το πιο κοντινό σημείο στην Γη στο οποίο θα μπορέσει να βρεθεί στις 2 Ιουνίου θα είναι σε απόσταση 231,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Θα παραμείνει εκεί μέχρι το 2094!
Όταν εξάλλου ο κομήτης εκρήγνυται, το κώμα του σχηματίζει εικονικά «κέρατα», σαν του διαβόλου. Στις 20 Ιουλίου, οι αστρονόμοι εντόπισαν τον 12P να εκρήγνυται. Στις 5 Οκτωβρίου ο κομήτης εξερράγη ξανά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Στις 31 Οκτωβρίου, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Έλιοτ Χέρμαν εντόπισε ένα άλλο ξέσπασμα καθώς ο 12P έγινε σχεδόν 100 φορές πιο φωτεινός από το συνηθισμένο.
Χρειάζονται περίπου 71 χρόνια για να ολοκληρώσει ο 12Ρ ένα πλήρες ταξίδι γύρω από τον ήλιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του κομήτη γίνεται στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι αστρονόμοι να μπορούν να δουν καθαρά τον κομήτη μόνο όταν αρχίζει να πλησιάζει τον ήλιο, όπως… τώρα.