ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Osiris-Rex: Επιστρέφει με πολύτιμα δείγματα από τον αστεροειδή Μπενού (βίντεο)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδή από την αποστολή του Apollo!

Osiris-Rex: Επιστρέφει με πολύτιμα δείγματα από τον αστεροειδή Μπενού (βίντεο)

Ένα  πολύτιμο δείγμα θα φέρει το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx όταν περάσει από τη Γη την ερχόμενη Κυριακή 24/9, στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο σκάφος είχε ταξιδέψει στον αστεροειδή Μπενού, που βρίσκεται κοντά στον πλανήτη μας, και κατάφερε να συλλέξει ένα ατόφιο δείγμα περίπου 250 γραμμαρίων πετρωμάτων και χώματος από τον αστεροειδή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ειδικοί θεωρούν πως ο Μπενού βρίσκεται σε «ενδεχόμενη πορεία σύγκρουσης» με τη Γη.

Την Κυριακή, το OSIRIS-REx αναμένεται να απελευθερώσει μια κάψουλα με αυτό το δείγμα, σε μια ζώνη προσγείωσης στην έρημο της Γιούτα.

Η παράδοση του δείγματος θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA, με την κάψουλα να έχει προγραμματιστεί να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στις 17.42, ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 44.5 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Θα προσγειωθεί στη Γιούτα περίπου 13 λεπτά αργότερα.

Μόλις η κάψουλα απελευθερωθεί, το διαστημικό σκάφος θα συνεχίσει το ταξίδι του στο ηλιακό σύστημα, με στόχο να μελετήσει από κοντά έναν άλλον αστεροειδή που ονομάζεται Απόφις, στον οποίο και αναμένεται να φτάσει το 2029. Μάλιστα, πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα που συλλέχθηκε από αποστολή της NASA από τότε που οι αστροναύτες του Apollo έφεραν μαζί τους σεληνιακά πετρώματα πριν από δεκαετίες.

Ο Μπενού έχει πλάτος περίπου 500 μέτρα και αποτελείται από βράχους που συνδέονται μεταξύ τους από τη βαρύτητα, ενώ στον αστεροειδή το σκάφος ανακάλυψε νερό σε μορφή πάγου και άνθρακα.

Σημειώνουμε ότι το OSIRIS-Rex, εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το 2016 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Μπενού τον Δεκέμβριο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2020, το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε την ιστορική του δειγματοληψία η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάιο του 2021. Στη συνέχεια, έκανε δύο φορές κύκλο γύρω από τον Ήλιο, ώστε να περάσει από τη Γη την κατάλληλη στιγμή για να αφήσει το δείγμα του αστεροειδούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε την ιστορική στιγμή που το OSIRIS-Rex προσγειώθηκε στον αστεροειδή Μπενού:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.