Επιστήμονες, έπειτα από νέα έρευνα που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ηλικία της Σελήνης είναι μεγαλύτερη κατά 40 εκατομμύρια χρόνια, σε σχέση με ότι είχαν υπολογίσει.
Σύμφωνα με το Sky News, τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters και αναφέρουν ότι μελετήθηκαν κρύσταλλοι που συγκέντρωσε το 1972 η αποστολή Apollo 17.
Οι επιστήμονες λοιπόν, πιστεύουν ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί από τα συντρίμμια που προέκυψαν από το χτύπημα της Γης από ένα πλανητικό σώμα περίπου στο μέγεθος του Άρη – και η ενέργεια από την πρόσκρουση έλιωσε τον βράχο που τελικά έγινε η επιφάνεια του φεγγαριού.
Οι κρύσταλλοι, που είναι τα «παλαιότερα γνωστά στερεά» που σχηματίστηκαν μετά τη γιγάντια πρόσκρουση, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Philipp Heck, υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι είναι τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμυρίων ετών.
«Όταν η επιφάνεια ήταν έτσι λιωμένη, οι κρύσταλλοι ζιργκόν δεν μπορούσαν να σχηματιστούν και να επιβιώσουν, επομένως τυχόν κρύσταλλοι στην επιφάνεια του φεγγαριού πρέπει να είχαν σχηματιστεί μετά την ψύξη αυτού του ωκεανού του σεληνιακού μάγματος· διαφορετικά, θα είχαν είχαν λιώσει και οι χημικές υπογραφές τους θα διαγραφούνταν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Philipp Heck, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις συλλογές μετεωριτών και φυσικής γεωλογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σικάγο, δήλωσε πως «είναι εκπληκτικό να έχεις αποδείξεις ότι ο βράχος που κρατάς είναι το παλαιότερο κομμάτι του φεγγαριού που έχουμε».