Ο πύραυλος βαρέων βαρών που αναπτύσσεται από τη Ρωσία από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση από το διαστημοδρόμιο Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Ο νέος πύραυλος Angara-A5 είναι το έμβλημα των διαστημικών φιλοδοξιών της Ρωσίας και η εκτόξευσή του αναδεικνύει η σημασία του Κοσμοδρομίου του Βοστότσνι στη δασώδη περιοχή του Αμούρ.
«Όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά» ανέφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos μετά την πυροδότηση.
Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να φτάσει ο πύραυλος την ταχύτητα των 25.000 χιλιομέτρων την ώρα και να φτάσει σε τροχιά, όπου απελευθέρωσε δοκιμαστικό φορτίο.
Σε αντίθεση όμως με τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους της SpaceX, οι οποίοι έχουν μειώσει δραστικά το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων, και τα δύο στάδια του Angara-A5 καταστρέφονται μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής.
Η εκτόξευση είχε αναβληθεί την Τρίτη λόγω προβλήματος σε βαλβίδα καυσίμων και ξανά την Τετάρτη λόγω δυσλειτουργίας στο σύστημα ελέγχου των κινητήρων.
Ο Angara-A5 είχε πραγματοποιήσει μόνο δύο δοκιμαστικές πτήσεις το παρελθόν, το 2014 και το 2020, και οι δύο από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου, αναφέρει το Reuters, ξεκίνησε λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο Angara θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στο Διάστημα ακόμα και χωρίς το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο η χώρα νοικιάζει από το Καζακστάν.
Σύμφωνα με τη Roscosmos, τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο Angara-A5 είναι πολύ πιο φιλικά στο περιβάλλον συγκριτικά με τον πϋραυλο Proton M, τον μεγαλύτερο που είχε μέχρι σήμερα στη διάθεσή της η Ρωσία.
To ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μια σειρά από αποτυχίες, πιο πρόσφατα την απώλεια της αποστολής Luna-25, η οποία θα επιχειρούσε την πρώτη ρωσική προσσελήνωση εδώ και μισό αιώνα.