Η Ρωσία επιστρέφει στη Σελήνη μετά από σχεδόν 50 χρόνια καθώς απογειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πύραυλος Σαγιούζ 2,1 της υπηρεσίας διαστήματος της Ρωσίας για να μεταφέρει εξερευνητικό σκάφος στον δορυφόρο της Γης.
Επί της ουσίας πρόκειται για την επανέναρξη του σοβιετικού προγράμματος Luna, με το οποίο η πρώην Σοβιετική Ένωση εξερευνούσε το φεγγάρι.
Ο πύραυλος με το σκάφος Luna-25 απογειώθηκε όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, στις 02:10 [σ.σ. ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας] από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, 5.500 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, στη ρωσική Άπω Ανατολή, και τα πλάνα αναμεταδόθηκαν απευθείας από τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος, τη ROSCOSMOS.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Russia's Roscosmos has Launched #Luna25 to the moon on Soyuz-2.1b rocket. It is their first moon mission since 1976. It will land on the south pole of moon. #Russia #Roscosmos pic.twitter.com/iVHtKFtgBt
— Science Simplified (@SciSimpAAG) August 11, 2023
Ο πύραυλος υψώθηκε στον γκρίζο ουρανό μέσα σε καπνούς και φλόγες. Αναμένεται να τεθεί σε σεληνιακή τροχιά εντός πέντε ημερών, και κατόπιν θα χρειαστούν από τρεις ως επτά ημέρες για την επιλογή του κατάλληλου σημείου προσεδάφισης, στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης.
https://twitter.com/AbhmMh34590/status/1689794711949811712?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1689794711949811712%7Ctwgr%5Eca10b11fe3326c0041eb395fbac52fb450e2db1b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Ftechnology%2Farticle%2F1401255%2Fdiastima-puraulos-me-exereunitiko-skafos-tis-rosias-apogeionetai-me-proorismo-ti-selini%2F
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη ROSCOSMOS, η υπηρεσία προβλέπει πως το εξερευνητικό σκάφος θα προσσεληνωθεί από την 21η ως την 23η Αυγούστου.
Το Luna-25, που αναμένεται να παραμείνει στη Σελήνη για έναν μήνα, έχει αποστολή να συγκεντρώσει δείγματα εδάφους, να τα «αναλύσει» και επίσης να κάνει «μακροπρόθεσμη επιστημονική έρευνα», εξήγησε η ρωσική υπηρεσία διαστήματος.
Photo of Luna-25 which the Russians built, designed to land on Moon. Russia is in race with NASA and ISA (Indian Space Agency) over who lands first for Moon exploration.#NASA #India #Russia #Breaking pic.twitter.com/5w8kAYk3Jm
— Antenna Focus (@LiveNewsPlace) August 11, 2023
Η εκτόξευση είναι η πρώτη του νέου ρωσικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, που ξεκινά με την ROSCOSMOS να μην έχει πλέον εταίρους στη Δύση, εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή σκάφους στη Σελήνη από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η προηγούμενη είχε γίνει το 1976, την περίοδο που υπήρχε ακόμη η ΕΣΣΔ, πρωτοπόρος χώρα ως προς την κατάκτηση του διαστήματος.
🇷🇺 Russia's Luna-25 automatic landing module to make soft landing at moon's south pole on august 21, the head of Russia's state space corporation Roscosmos, Yury Borisov, said pic.twitter.com/csqh9zH6XA
— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) August 11, 2023
Χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική για τον τομέα της διαστημικής έρευνας στη Ρωσία που είναι αντιμέτωπος με ολοένα εντονότερο ανταγωνισμό — από τις ΗΠΑ, από την Κίνα, από την Ινδία, καθώς και από ιδιωτικές εταιρίες, όπως κυρίως η SpaceX του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ.
Για αιώνες, αστρονόμοι αναρωτιούνταν αν υπάρχει νερό στη Σελήνη, που χαρακτηρίζεται εκατό φορές πιο ξηρή από την έρημο της Σαχάρας. Χάρτες της NASA, της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, που είχαν δημοσιοποιηθεί το 2018, υπεδείκνυαν την παρουσία πάγου στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και το 2020 η ίδια πηγή επιβεβαίωσε πως υπάρχει νερό στις περιοχές της που φωτίζει ο ήλιος.
Το νερό είναι πολύ σημαντικό γιατί στο άμεσο μέλλον οι μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη σχεδιάζουν να κατασκευαστούν σεληνιακές βάσεις ακριβώς σε αυτές τις τοποθεσίες.
Φυσικά, εννοείται ότι οι περιοχές αυτές θα διεκδικηθούν σα να είναι εδάφη τους. Η Σελήνη θεωρείται ως το πρώτο μεγάλο ορυχείο εκτός Γης και το δεύτερο θα είναι ο πλανήτης Άρης.
Αυτό σημαίνει πως πολλοί από τους πόρους του μέλλοντος θα προέρχονται από τα κοντινά μας ουράνια σώματα (η ζωνη των αστεροειδών θα είναι ο αμέσως επόμενος στόχος).
Η Ρωσία δεν θέλει να μείνει πίσω στις διαστημικές κατακτήσεις καθώς όποιος κυριαρχήσει στο διάστημ θα κυριαρχήσει και στην Γη.
H Ρωσία, ή τουλάχιστον η πρότερη μορφή της, η Σοβιετική Ένωση, είχε πολλές διαστημικές πρωτιές.
Ο πρώτος δορυφόρος εκτοξεύτηκε από αυτήν. Ο πρώτος αστροναύτης που μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη ήταν ο Σοβιετικός/Ρώσος Γιούρι Γκαγκάριν.
Η Ρωσία/Σοβιετική Ένωση, επίσης είναι η πρώτη χώρα που κατασκεύασε διαστημικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα κατασκεύασε την δεκαετία του ’70, επτά διαστημικούς σταθμούς, του προγράμματος Σαλιούτ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.