Επαναλαμβάνεται σήμερα η δοκιμή εκτόξευσης του ρωσικού διαστημικού πυραυλικού φορέα Angara-A5, η οποία είχε ακυρωθεί χθες μετά από βλάβη στο λογισμικό υποσυστήματος του πυραύλου.

Η εκτόξευση του πυραύλου Angara αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τις διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας τη μετασοβιετική εποχή και τον αυξανόμενο ρόλο του κοσμοδρομίου Βαστότσνι, που βρίσκεται στη δασώδη περιοχή Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Γιούρι Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι η τρίτη εκτόξευση θα προγραμματισθεί για σήμερα.

«Η διεξαγωγή δοκιμαστικών πτήσεων γίνεται για να εντοπισθούν τα προβλήματα τα οποία όπως είπε δεν είναι ασυνήθιστα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου ρωσικού διαστημικού σταθμού έως το 2027 και έχει παρουσιάσει το πρόγραμμα Angara ως υψηλής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Ο πύραυλος Angara-Α5 αποτελεί ένα διαστημικό σύστημα βαρέος τύπου, καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο των 20 τόνων σε τροχιά.

Αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, η μοναδική εκτόξευση διαστημοπλοίου της Ρωσίας στη μετασοβιετική περίοδο. Όντας πιο κοντά στον ισημερινό, ο Angara-A5 μπορεί να μεταφέρει σε τροχιά ένα πιο βαρύ ωφέλιμο φορτίο αν εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι παρά από το Πλεσέτσκ, ένα σοβιετικής εποχής κοσμοδρόμιο από το οποίο η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς τρείς εκτοξεύσεις πυραύλων Angara μέχρι στιγμής.

Δείτε εδώ ζωντανά την δοκιμαστική εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου: 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">