ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

SpaceX: «Από εδώ μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο» – Ιδιώτες αστροναύτες έκαναν για πρώτη φορά διαστημικό περίπατο (βίντεο) (upd)

Η αποστολή, γνωστή ως Polaris Dawn, έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει το πλήρωμά της στο υψηλότερο τροχιακό ύψος που έχει φτάσει ο άνθρωπος από το 1972

SpaceX: «Από εδώ μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο» – Ιδιώτες αστροναύτες έκαναν για πρώτη φορά διαστημικό περίπατο (βίντεο) (upd)

(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 13:57) Τα μέλη του πληρώματος της αποστολής Polaris Dawn της Space X, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη, τον πρώτο διαστημικό περίπατο που έχει γίνει ποτέ από ιδιώτες αστροναύτες.

Το πλήρωμα της αποστολής αποτελούν ο 41χρονος δισεκατομμυριούχος Jared Issacman, ο 50χρονος πρώην διοικητής της πολεμικής αεροπορίας Scott Poteet και οι υπάλληλοι της SpaceX Sarah Gillis, 30 ετών, και Anna Menon, 38 ετών.

Οι Jared Isaacman και Sarah Gillis βγήκαν από το σκάφος «Crew Dragon Resilience» το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), για τον διαστημικό περίπατο που σηματοδότησε άλλο ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας.

Δείτε live με τη διαδικασία

Ο Isaacman βγήκε από την κάψουλα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και, ενώ κοιτούσε τη Γη, σχολίασε: «Πίσω στο σπίτι έχουμε όλοι πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο».

Η διαστημική του βόλτα κράτησε περίπου 10 λεπτά και μετά επέστρεψε στην κάψουλα. Ακολούθησε η Sarah Gillis γύρω στις 2:10 και γύρισε στην κάψουλα μετά από 10 λεπτά.

Στις 2:20 η Gillis έκλεισε την καταπακτή της κάψουλας και ξεκίνησε η διαδικασία της επανασυμπίεσης.

Η Polaris Dawn είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες αποστολές του προγράμματος Polaris του επιχειρηματία Jared Isaacman.

Όπως ακριβώς έκανε και το «Project Gemini» της NASA στα μέσα της δεκαετίας του ’60 για το πρόγραμμα Apollo, αυτό έχει ως στόχο τη συγκέντρωση εμπειρίας και την ανάπτυξη τεχνικών και τεχνολογιών για μελλοντικές εμπορικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτόν.

Η αποστολή Polaris Dawn σηματοδοτεί την τρίτη πτήση του «Crew Dragon Resilience» της SpaceX, το οποίο προηγουμένως «πέταξε» τις αποστολές Crew-1 και Inspiriation4 – η τελευταία εκ των οποίων ήταν η πρώτη πλήρως εμπορική διαστημική αποστολή, που επίσης χρηματοδοτήθηκε από τον Jared Isaacman.

Αφού απογειώθηκε τελικά την Τρίτη, το Polaris Dawn ξεκίνησε την αποστολή του πετώντας ψηλότερα από κάθε άλλη ανθρώπινη διαστημική πτήση από τότε που το Apollo 17 επέστρεψε από τη Σελήνη το 1972. Το «Resilience» τέθηκε αρχικά σε στα 1.200 χλμ. και ολοκλήρωσε αρκετές περιστροφές πριν ανέβει στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του, στα 1.400,7 χλμ. kapsula_spacex

Με την ολοκλήρωση του τμήματος της αποστολής σε μεγάλο υψόμετρο, το Resilience μείωσε το απόγειό του σε περίπου 700 χιλιόμετρα για να προετοιμαστεί για τον σημερινό διαστημικό περίπατο της Πέμπτης.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί διαστημικός περίπατος κατά τη διάρκεια εμπορικής αποστολής ή από εμπορικό αστροναύτη, καθώς τόσο ο Isaacman όσο και η Sarah Gillis της SpaceX αναμένεται να βγουν από την κάψουλα για να δοκιμάσουν τις διαστημικές τους στολές στο κενό του διαστήματος. spaceX_kapsula2

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος, ο Scott Poteet και η Anna Menon, θα παραμείνουν στο Dragon, αλλά θα εκτεθούν στο κενό, καθώς το Dragon δεν διαθέτει αεροθυρίδα, οπότε ολόκληρη η κάψουλα θα αποσυμπιεστεί κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της αποστολής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.