Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησε μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα δεδομένα της αποστολής Cassino, διαπιστώθηκε πως υπάρχει υπόγειος ωκεανός στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση, παρόμοια με αυτή που ήταν η Γη στην βρεφική της ηλικία.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιστημονική κοινότητα εστιάζει τόσο πολύ σε αυτό το ουράνιο σώμα, καθώς μπορεί να μας δώσει δεδομένα για το πως εξελίχθηκε η Γη.
Η αποστολή Cassini της NASA θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές και πετυχημένες στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος. Το σκάφος που έστειλε η NASA, μελέτησε τον Κρόνο και το σύστημα των δορυφόρων του για πάνω από 12 χρόνια.
Η αποστολή ολοκληρώθηκε το 2017, όμως τα δεδομένα ήταν τόσο πολλά που ακόμα συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μυστικά του συστήματος, μέχρι και σήμερα.
«Το υγρό νερό είναι μια από τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση της ζωής. Το νερό σπάνια υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια των κόσμων του ηλιακού μας συστήματος αλλά ορισμένα φεγγάρια όπως ο Τιτάνας περιέχουν υπόγειους ωκεανούς.
Ο ωκεανός του Τιτάνα πιθανότατα σχηματίστηκε πριν από πολύ καιρό γεγονός που εγείρει το ερώτημα γιατί δεν έχει ακόμη παγώσει στο ψυχρό περιβάλλον που επικρατεί στον δορυφόρο μακριά από τον Ήλιο.
Η μελέτη μας υποστηρίζει την εξήγηση ότι η αμμωνία επέκτεινε τη ζωή του υγρού ωκεανού στον Τιτάνα. Επιπλέον, παρέχει μια εικόνα για τα βαθύτερα στρώματα του Τιτάνα» αναφέρει ο Σάντερ Γκούσενς του Διαστημικού Κέντρου Γκοντάρντ της NASA, επικεφαλής της μελέτης.
Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στον Τιτάνα, όμως δεν αποκλείεται να μην είναι από νερό, αλλά από υγρή αμμωνία, καθώς η ατμόσφαιρα του έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αμμωνία.
Αυτό θα είναι πιθανότατα και ένας από τους στόχους του Dragonfly, του σκάφους που ετοιμάζεται να στείλει η NASA στον Τιτάνα, για να τον μελετήσει καλύτερα.