ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παραμορφώσεις: «+6% ο εμπορικός τζίρος τα εφετινά Χριστούγεννα» λένε τα κανάλια! Μείον τον πληθωρισμό συν τις αυξήσεις τιμών ίσον -10%...
prodeals

Σύνδρομο Kessler: Η ορατή απειλή που μπορεί να φέρει το τέλος του κόσμου

Πώς τα ανθρώπινα σκουπίδια απειλούν από το Διάστημα την ίδια μας την ύπαρξη

Σύνδρομο Kessler: Η ορατή απειλή που μπορεί να φέρει το τέλος του κόσμου

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, για το σύνδρομο Kessler που μπορεί να φέρει το τέλος του κόσμου. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς ένα κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού στράφηκε προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επτά αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτόν προετοιμάστηκαν.

Ένα ρωσικό διαστημόπλοιο συνδεδεμένο με τον διαστημικό σταθμό άναψε τους κινητήρες του για πέντε λεπτά, τροποποιώντας ελαφρώς την τροχιά του σταθμού και μετακινώντας το εργαστήριο μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου εκτός κινδύνου.

Ο κρίσιμος ελιγμός

Εάν ο διαστημικός σταθμός δεν είχε αλλάξει πορεία, τα συντρίμμια θα μπορούσαν να είχαν περάσει σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την τροχιά του, σύμφωνα με την NASA.

Αν χτυπούσαν τον διαστημικό σταθμό αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό. Είναι πιθανό να είχε προκληθεί αποσυμπίεση τμημάτων του σταθμού και οι αστροναύτες να κινδυνεύουν να μην γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει αναγκαστεί να κάνει παρόμοιους ελιγμούς δεκάδες φορές από τότε που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2000, και οι κίνδυνοι σύγκρουσης αυξάνονται κάθε χρόνο καθώς πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των αντικειμένων σε τροχιά γύρω από τη Γη.

«Χρησιμοποιημένοι πύραυλοι, δορυφόροι και άλλα διαστημικά σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί σε τροχιά αυξάνοντας την πιθανότητα σύγκρουσης με άλλα συντρίμμια. Δυστυχώς, οι συγκρούσεις δημιουργούν περισσότερα συντρίμμια, δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη αλυσίδα συγκρούσεων», προειδοποιεί η NASA.

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί σε θέματα διαστημικής κυκλοφορίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη συμφόρηση. Παλαιότερες συγκρούσεις, εκρήξεις και δοκιμές όπλων έχουν οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες συντρίμμια…

Υπάρχουν πάνω από 10.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, όπως είναι σήμερα, καθώς και περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κομμάτια παλαιών δορυφόρων που περιστρέφονται και περιστασιακά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και καίγονται πριν φτάσουν στην επιφάνεια.

Μάλιστα, στο παρελθόν έχει σημειωθεί σύγκρουση δορυφόρων. Το 2009 ένας απενεργοποιημένος ρωσικός δορυφόρος (Kosmos 2251) συγκρούστηκε με έναν αμερικάνικο δορυφόρο.

Η καθημερινότητα μας θα μπορούσε να αλλάξει άρδην

Και ενώ οι κίνδυνοι για τους αστροναύτες μπορεί να αποτελούν κορυφαία ανησυχία, η συμφόρηση στην τροχιά είναι επίσης επικίνδυνη για τους δορυφόρους και τις διαστημικές τεχνολογίες που τροφοδοτούν την καθημερινή μας ζωή.

Εάν καταστραφούν οι δορυφόροι, θα υπάρξουν μαζικές διακοπές στις υπηρεσίες διαδικτύου, Wi-Fi και κινητής τηλεφωνίας, ενώ η τηλεόραση και το GPS δεν θα λειτουργούν πλέον.

Επίσης, δεν θα μπορούσαμε πλέον να παρακολουθούμε τον καιρό, γεγονός που θα επηρέαζε μια σειρά από βιομηχανίες, όπως η γεωργία, η αλιεία και οι μεταφορές.

«Ο αριθμός των αντικειμένων που έχουμε εκτοξεύσει στο διάστημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί εκθετικά», δήλωσε (CNN) ο Dr. Vishnu Reddy, καθηγητής πλανητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson. «Οδεύουμε προς την κατάσταση που πάντα φοβόμαστε», σημειώνει.

1957-2024

Οι ερευνητές διαφωνούν σχετικά με το σημερινό επίπεδο κινδύνου και το πότε ακριβώς η συμφόρηση στο διάστημα μπορεί να φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Αλλά υπάρχει ευρεία συναίνεση για ένα πράγμα: Η κυκλοφορία στο διάστημα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που χρήζει απεγνωσμένης αντιμετώπισης…

Από την αρχή των διαστημικών πτήσεων το 1957, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 650 «διασπάσεις, εκρήξεις, συγκρούσεις ή άλλα γεγονότα που οδηγούν σε θρυμματισμό», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Τα περιστατικά αυτά περιλαμβάνουν δορυφόρους που συγκρούστηκαν κατά λάθος μεταξύ τους, τμήματα πυραύλων και διαστημοπλοίων που εξερράγησαν απροσδόκητα, καθώς και δοκιμές όπλων από έθνη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.

Στη μεγάλη οθόνη

Η ταινία του 2013 «Gravity» έφερε στη μεγάλη οθόνη το σύνδρομο Kessler: Ένα ρωσικό πυραυλικό χτύπημα σε έναν ανενεργό δορυφόρο ξεκινά μια αλυσίδα συγκρούσεων, δημιουργώντας ένα σύννεφο σκουπιδιών που καταστρέφει άλλους δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ένα πραγματικό σενάριο του συνδρόμου Κέσλερ θα χρειαζόταν πιθανότατα χρόνια – ή δεκαετίες – για να διαδραματιστεί, είπαν οι ειδικοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.