ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία για εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 5 – Πότε θα γίνει

Η Διαστημική Κυβερνοασφάλεια στο προσκήνιο

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία για εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 5 – Πότε θα γίνει

Σε νέα φάση μπαίνει η υλοποίηση του επόμενου δορυφόρου Hellas Sat.

«Ο Hellas Sat 5 θα είναι ένας από τους πιο καινοτόμους δορυφόρους παγκόσμια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευκρινίζοντας πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο νέος Hellas Sat 5 αναμένεται να εκτοξευτεί στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026 το αργότερο.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί προς την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία για τη χρήση οπτικών τηλεπικοινωνιών στο Διάστημα σε συνδυασμό με μια σειρά από νέες τεχνολογίες, που θα φέρει το διαστημικό όχημα του επόμενου Hellas Sat, όπως πρόσθεσε, «θα τον καταστήσουν τεχνολογικά κορυφαίο», ικανό για ταχύτατη μετάδοση δεδομένων.

Ο καινοτόμος δορυφόρος Hellas Sat 5

«Στην Ευρώπη υπάρχει ένα πρόγραμμα ειδικά για τις οπτικές επικοινωνίες και τις επόμενες ημέρες θα λάβει χώρα η συνάντηση Ministerial Conference της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, όπου θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σε συγκεκριμένο πρόγραμμα οπτικών τηλεπικοινωνιών, πρόγραμμα που φιλοδοξούμε πως θα προχωρήσει. Εάν αυτό γίνει θα το κάνουμε σε συνεργασία με τον ESA, εάν όμως δεν προχωρήσει θα επενδύσουμε σε συνεργασία με κατασκευαστές σε αυτή την τεχνολογία για τον Hellas Sat 5 μόνοι μας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν νέο καινοτόμο δορυφόρο, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ, βάσει της αρχικής εκτίμησης», εξήγησε ο κ.Πρωτοπαπάς που τόνισε πως η Hellas Sat βρίσκεται σε πάρα πολύ στενή και αρμονική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την εξέλιξη της νέας κατασκευής και λειτουργίας του επόμενου δορυφόρου.

Στην τελική ευθεία για εκτόξευση του Hellas Sat 5

Ο κ. Πρωτοπαπάς εξήγησε πως από τη στιγμή που, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα ληφθεί η απόφαση είτε για την συνεργασία με τον ESA, είτε για την αυτόνομη κατασκευή του νέου δορυφόρου από την Hellas Sat, θα χρειαστούν «περί τους 25 με 30 μήνες για την κατασκευή του δορυφόρου, κατασκευή που θα γίνεται με εργασία 24 ώρες το 24ωρο». Η εκτόξευση θα γίνει με ευρωπαϊκό πυραυλικό φορέα, τον νέο Ariane 6, μέχρι τις αρχές του 2026, ενώ και ο ίδιος ο δορυφόρος θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη.

«Φιλοδοξούμε μόλις τεθεί σε λειτουργία να χρησιμοποιεί αυτές τις πάρα πολύ γρήγορες τηλεπικοινωνίες με λέιζερ. Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή στην οποία θα υπάρχει παντελής καταστροφή των τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαμε να ενώσουμε δύο σημεία στη γη με πολύ υψηλές ταχύτητες που θα φτάνουν τα 200Gbit» εξήγησε ο κ.Πρωτοπαπάς. Ο ίδιος ανάφερε πως ήδη σήμερα οι δορυφορικές επικοινωνίες με τους Hellas Sat 3 και 4 δίνουν στην Ελλάδα τέτοιες λύσεις, αφού εδώ και μερικά χρόνια το σύστημα Governmental Satellite Communications (GOVSATCOM), «που διαθέτει η Ελλάδα νωρίτερα από πολλές χώρες της Ευρώπης», δίνει σε κρίσιμες ώρες μεγάλες δυνατότητες ασφαλούς δορυφορικής επικοινωνίας για κρατικές, κυβερνητικές ανάγκες.

Η Διαστημική Κυβερνοασφάλεια στο προσκήνιο

Ο κ. Πρωτοπαπάς προσέθεσε πως η Hellas Sat επεκτείνει τις εργασίες της στην Ελλάδα και στην Κύπρο σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένης και «της νέας, πολύ σημαντικής ανάγκης της Διαστημικής Κυβερνοασφάλειας (Space Cyber Security) που πια προκύπτει στη σύγχρονη εποχή, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια τα τεχνητά διαστημικά σώματα», όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat.

Σημείωσε δε πως έχουν ληφθεί και αποφάσεις για επέκταση και εμπλουτισμό των εργασιών της Hellas Sat στην Ελλάδα και τη Κύπρο με τη διενέργεια μιας σειράς επενδύσεων σε νέους τεχνολογικά τομείς των Κέντρων Δεδομένων (Data Centers), Νεφικών Υπηρεσιών (Cloud Services), δορυφορικής τηλεπισκόπησης, διαδικτυακών τηλεοπτικών υπηρεσιών (ΟΤΤ) και Διαστημικής Κυβερνοασφάλειας.

«Η Hellas Sat από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει στην Ελλάδα και την Κύπρο επενδύσεις άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, και συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία θα προσφέρει από τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί και την Κοφίνου στους δεκάδες πελάτες της στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική, μια νέα γκάμα καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως των κέντρων δεδομένων, των νεφικών υπηρεσιών, διαδικτυακού περιεχομένου ΟΤΤ και διαστημικής κυβερνοασφάλειας, ενισχύοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στο διεθνές διαστημικό οικοσύστημα», συμπλήρωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, καθώς η ανθρωπότητα ξεκινά ένα νέο της ταξίδι «Από τη Γη στη Σελήνη» με τον Διαστημικό Σταθμό Gateway, o κ. Πρωτοπαπάς προσέθεσε πως το διάστημα στο οποίο θα εκτοξευτεί ο Hellas Sat 5 «θα συμπέσει με την εποχή στην οποία θα κατασκευάζεται και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που θα είναι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη» και ο νέος Hellas Sat «θα παρέχει οπτικές, με λέιζερ, τηλεπικοινωνίες στον Gateway από την ελληνική τροχιακή θέση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.