Αναλογικοί αστροναύτες είναι άνθρωποι που συμμετέχουν σε προσομοιώσεις αποστολών σε άλλους πλανήτες, οπότε είναι είτε επαγγελματίες είτε κάποιοι εθελοντές.

Αυτό είπε η διατροφολόγος αναλογικών αστροναυτών Χριστίνα Αριάδνη Βαλαγκούτη σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη.

Και συνεχίζει: «Τέτοιες είναι το να είσαι μακριά από τους δικούς σου, να μην έχεις επικοινωνία, να τρως συγκεκριμένο φαγητό, να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπορεί να κρατάνε αυτές οι αποστολές από 2 εβδομάδες έως 8 μήνες, και μας δίνουν πολύ σημαντικά δεδομένα πριν στείλουμε κάποιον στο φεγγάρι».

Για την αδυναμία να αναπαραστήσουν την έλλειψη της βαρύτητας, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Ναι, δυστυχώς δεν έχουμε την έλλειψη της βαρύτητας, είναι από τα πράγματα που δεν μπορούμε να μετρήσουμε σε μια αναλογική αποστολή, γιατί λαμβάνουν χώρα στη Γη, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε όλα τα άλλα.

Δεν υπάρχουν αποστολές ή προσομοιώσεις που να μιμούνται την έλλειψη της βαρύτητας. Συνήθως είναι σε κάποιο άλλο περιβάλλον, π.χ. έχει γίνει μια αποστολή σε ένα σωλήνα λάβας. Γίνονται στην Ανταρκτική, γίνονται σε κάποιες ερήμους, σε ακραίες συνθήκες, αλλά όχι τόσο ακραίες όσο η έλλειψη βαρύτητας».

Τι τρώνε

Τι τρώνε όμως οι αναλογικοί αστροναύτες; «Το φαγητό είναι προπαρασκευασμένο αποκλειστικά για τέτοιες συνθήκες συνήθως, όποτε είναι κάποιο φαγητό αφυδατωμένο, είναι σε σακουλάκια ώστε να ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα, γιατί ούτε χρόνο έχουν ούτε τις εγκαταστάσεις να κάτσουν να μαγειρέψουν.

Οπότε είναι φαγητό το οποίο δεν είναι πάρα πολύ ορεκτικό, εκεί είναι κυρίως το πρόβλημα, είναι επεξεργασμένο. Είναι σαν τα νουντλς που βάζεις νερό μέσα, κάπως έτσι, σε όλα βάζεις ένα νερό και ετοιμάζονται, για να είναι έτοιμα γρήγορα» είπε.

«Δυστυχώς δεν είναι και το τέλειο. Είναι καλύτερα από το να μην τρως τίποτα προφανώς, αλλά πάλι οι αποστολές στο διαστημικό σταθμό είναι περίπου έξι μήνες κάθε φορά. 

Υπάρχει ένας ανεφοδιασμός κάθε δυο τρεις μήνες, αλλά πάλι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρχουν πάντα φρέσκα τρόφιμα.

Δεν είναι ότι είναι όλα σε σκόνη, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που μπορούν να τα καταναλώσουν όπως τα παίρνουμε εμείς από το σούπερ μάρκετ, κάτι μπισκότα, κάποια δημητριακά, ακόμα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα οποία κρατάνε πολύ καιρό, γιατί κυρίως αυτό είναι το πρόβλημά μας, ότι δεν κρατάνε αρκετό καιρό εκτός ψυγείου. 

Θέλουμε κάτι εύκολο που να κρατάει πολύ καιρό. Το παστό το αποφεύγουμε επειδή έχει μια συγκεκριμένη οσμή, όπως και το ψάρι, τα αποφεύγουμε λόγω της μυρωδιάς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!