Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους αστροναύτες, ειδικά για εκείνους που αναγκάστηκαν να παραμείνουν για μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ήταν η διατροφή και η πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Οι αστροναύτες Σουνίτα Γουίλιαμς και Μπουτς Ουίλμορ αντιμετώπισαν αυτές τις δυσκολίες όταν εγκλωβίστηκαν για 9 μήνες στο διάστημα, με τη ζωή τους να εξαρτάται από τις προμήθειες τροφίμων και νερού που είχαν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Times Now World, τους πρώτους τρεις μήνες, οι δύο αστροναύτες κατανάλωναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ακολουθούσαν μια διατροφή που θύμιζε εκείνη της Γης, γεγονός που τους παρείχε την απαραίτητη ενέργεια.

Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός και οι προμήθειες εξαντλούνταν, αναγκάστηκαν να στραφούν σε τρόφιμα μακράς διάρκειας που απαιτούσαν προσθήκη νερού για να καταναλωθούν.

Μερικά από τα πιάτα που κατανάλωναν ήταν σούπες, κοτόπουλο μασάλα με ρύζι, μαύρη σοκολάτα και σαλάτες με μάνγκο.

Το ερώτημα ωστόσο είναι ποιο νερό χρησιμοποιούν οι αστροναύτες για να επανυδατώσουν τα φαγητά τους;

Αντί να καταναλώνεται το καθαρό πόσιμο νερό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το οποίο διατηρείται για έκτακτες ανάγκες, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία που επεξεργάζεται τα σωματικά υγρά των αστροναυτών – τα ούρα και τον ιδρώτα τους – και τα μετατρέπει σε νερό που μπορεί να καταναλωθεί.

Η τεχνολογία αυτή, που παρουσιάστηκε το 2023, επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των υγρών με καθαρότητα έως και 97-98%, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για αποθήκευση πόσιμου νερού στον σταθμό.

Οι Σουνίτα Γουίλιαμς και Μπουτς Ουίλμορ, λοιπόν, κατά τη διάρκεια των 9 μηνών τους στο διάστημα, χρησιμοποίησαν αυτό το «ανακυκλωμένο» νερό, το οποίο επανυδάτωσε τα γεύματά τους και, προς το τέλος της αποστολής τους, το έπιναν κιόλας για λόγους οικονομίας του πόσιμου νερού στον σταθμό.