ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Το BBC κάνει ρεπορτάζ κατά του Ε.Μασκ και βρίσκει ότι οι δορυφόροι του Starlink «τυφλώνουν» τα τηλεσκόπια

Επιστήμονες ζήτησαν ρύθμιση του διαστήματος

Το BBC κάνει ρεπορτάζ κατά του Ε.Μασκ και βρίσκει ότι οι δορυφόροι του Starlink «τυφλώνουν» τα τηλεσκόπια

Τα ραδιοκύματα από το αυξανόμενο δίκτυο δορυφόρων του επιχειρηματία, Έλον Μασκ, εμποδίζουν την ικανότητα των επιστημόνων να κοιτάξουν στο σύμπαν, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία.

Η νέα γενιά δορυφόρων Starlink, οι οποίοι παρέχουν γρήγορο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, παρεμβαίνει περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από ό,τι οι προηγούμενες εκδόσεις. Έτσι, σύμφωνα με το BBC News, οι χιλιάδες δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά «τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και μπορεί να εμποδίζουν την αστρονομική έρευνα, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας (ASTRON).

Η SpaceX, στην οποία ανήκει το Starlink, δεν απάντησε σε αίτημα του BBC News για σχολιασμό.

Οι δορυφόροι παρέχουν ευρυζωνικό διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, συχνά σε απομακρυσμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων περιοχών όπως η Ουκρανία και η Υεμένη.

Πάντως, το 2022, οι δοκιμές έδειξαν ότι το Starlink θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητες διαδικτύου τέσσερις φορές ταχύτερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Βλέπουμε όλο και λιγότερα από τον ουρανό»

Εντούτοις, οι αστρονόμοι λένε ότι αυτό έχει κόστος. «Κάθε φορά που εκτοξεύονται περισσότεροι από αυτούς με τέτοιου είδους επίπεδα εκπομπών, βλέπουμε όλο και λιγότερα από τον ουρανό», δήλωσε στο BBC News η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ, διευθύντρια του ASTRON.

Επίσης, η ίδια είπε: «Προσπαθούμε να εξετάσουμε πράγματα όπως οι πίδακες, οι οποίοι εκπέμπονται από τις μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών. Εξετάζουμε μερικούς από τους αρχαιότερους γαλαξίες, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, καθώς και εξωπλανήτες». Μάλιστα, η Τζέσικα Ντέμπσεϊ υπογράμμισε τις περιοχές που επηρεάζει η ακτινοβολία των δορυφόρων. Οι παρεμβολές από τους δορυφόρους δεύτερης γενιάς, ή V2, διαπιστώθηκε από το ASTRON ότι είναι 32 φορές ισχυρότερες από την πρώτη γενιά. Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται, υπερβαίνει τους κανονισμούς που έχει θέσει ο οργανισμός του κλάδου, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, υπάρχουν σήμερα 6.402 δορυφόροι του Starlink σε τροχιά σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Οι δορυφόροι είναι σχετικά μεγάλοι – με επίπεδους πίνακες 3 μέτρων και μια ηλιακή συστοιχία 8 μέτρων για την παροχή ενέργειας. Ο κύριος ανταγωνιστής της SpaceX, η OneWeb, έχει λιγότερους από 1.000 δορυφόρους. Πρόκειται, όμως, για έναν αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό τομέα. Η Amazon αναπτύσσει το δικό της δίκτυο και ελπίζει να εκτοξεύσει τουλάχιστον 3.000 δορυφόρους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000. Η μελέτη έγινε με τη χρήση του ραδιοτηλεσκοπίου LOFAR στην Ολλανδία σε μία μόνο ημέρα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο. Πολλά αντικείμενα στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων μακρινών γαλαξιών και πλανητών, εκπέμπουν φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Αυτή η ακτινοβολία «ταξιδεύει» σαν κύματα και τα ραδιοτηλεσκόπια μπορούν να πιάσουν αυτά τα κύματα, επιτρέποντάς μας να έχουμε μια εικόνα των πραγμάτων που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Ωστόσο, αυτά τα κύματα διαταράσσονται από τους δορυφόρους. Οι επιστήμονες βρήκαν ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από σχεδόν όλους τους δορυφόρους V2 Starlink που παρατήρησαν. Ήταν περίπου 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από ό,τι από τις πιο αδύναμες πηγές φωτός που εντοπίστηκαν.

«Χρειάζεται άμεση δράση»

Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Μέισι, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αν έχεις κάτι τόσο φωτεινό που θέτει σε κίνδυνο ένα μεγάλο ραδιοπαρατηρητήριο τόσο πολύ, τότε πρέπει να κάνουμε κάτι και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα». Ερωτηθείς σχετικά με την αξία της αστρονομικής έρευνας, δήλωσε πως «είναι λάθος να λέμε ότι υπάρχει κάποια επιστήμη την οποία μπορείτε απλώς να απορρίψετε».

Επίσης, οι επιστήμονες ανησυχούν για τη φωτορύπανση από τους δορυφόρους και φοβούνται ότι παρεμβαίνει και στα οπτικά τηλεσκόπια. Οι αστρονόμοι λένε ότι μίλησαν στη SpaceX για την ακτινοβολία από την πρώτη γενιά δορυφόρων και ότι η εταιρεία άκουσε τις ανησυχίες τους. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το ASTRON, οι νέοι δορυφόροι της Starlink τύπου V2 φαίνεται να είναι ακόμη πιο ισχυροί.

Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη ρύθμιση του διαστήματος και του τρόπου λειτουργίας των δορυφόρων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η επιστημονική εργασία. Ακόμα, είπαν ότι ως ο μεγαλύτερος πάροχος δορυφόρων, η SpaceX θα μπορούσε να θέσει ένα πρότυπο για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ δήλωσε ότι απλές ενέργειες όπως η θωράκιση της μπαταρίας του δορυφόρου θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά και να μειώσουν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Κάποιες παρεμβολές προέρχονται από ελαττωματικά ηλεκτρονικά συστήματα, οπότε αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει κάτι τέτοιο. «Χωρίς άμεση δράση, όμως, πολύ σύντομα οι μόνοι αστερισμοί που θα βλέπουμε θα είναι ανθρώπινης κατασκευής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Επισημαίνεται ότι τα ευρήματα της σχετικής επιστημονικής μελέτης, τον περασμένο Αύγουστο, δημοσιεύθηκαν στο Astronomy and Astrophysics.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.