ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στο Μαξίμου πιστεύουν θα αναστηθούν με το πακέτο που ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης. Έτσι πιστεύουν...

Το Curiosity της NASA αποκαλύπτει έναν κίτρινο θησαυρό στον Άρη

Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της γεωλογίας του Άρη που παραμένουν άγνωστες

Το Curiosity της NASA αποκαλύπτει έναν κίτρινο θησαυρό στον Άρη

Το ρόβερ Curiosity του NASA έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη στον Άρη, αποκαλύπτοντας κίτρινους κρυστάλλους στοιχειακού θείου, σε μια περιοχή όπου κανείς δεν περίμενε να βρει καθαρό θείο.

Η τοποθεσία αυτή είναι γεμάτη από πέτρες που μοιάζουν με τον βράχο που έσπασε, υποδεικνύοντας πως το στοιχειακό θείο μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο στον Άρη από όσο φανταζόμασταν.

Ο Ashwin Vasavada, επιστήμονας του προγράμματος Curiosity της NASA, χαρακτήρισε αυτήν την ανακάλυψη ως «όαση στην έρημο», καθώς κάτι τέτοιο δεν αναμένονταν στην περιοχή και ενισχύει την αναγκαιότητα περαιτέρω έρευνας για να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνθήκες στον πλανήτη.

Τα θειικά άλατα σχηματίζονται όταν το θείο αντιδρά με άλλα ορυκτά στο νερό και δημιουργούνται σε περιοχές όπου το νερό εξατμίζεται. Τα θειικά άλατα αποτελούν χρήσιμα στοιχεία για την κατανόηση της γεωλογίας του Άρη, προσφέροντας ενδείξεις για την παρουσία και την πορεία του νερού στην ιστορία του πλανήτη.

Ωστόσο, το καθαρό θείο σχηματίζεται υπό πολύ εξειδικευμένες συνθήκες και δεν είναι γνωστό αν αυτές οι συνθήκες επικρατούσαν στην περιοχή όπου το Curiosity έκανε την ανακάλυψή του.

Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της γεωλογίας του Άρη που παραμένουν άγνωστες και περιμένουν να αποκαλυφθούν.

Το θείο είναι βασικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς αποτελεί συστατικό των αμινοξέων που χρειάζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες. Παρά το γεγονός ότι η παρουσία θειικών αλάτων στον Άρη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, η ανακάλυψη καθαρού θείου δημιουργεί νέες ερωτήσεις και προσφέρει ενδείξεις για την ύπαρξη συνθηκών που ίσως να είχαν ευνοήσει τη ζωή.

Το Curiosity συνεχίζει να διερευνά τον Άρη και να συλλέγει δεδομένα από την περιοχή του Gediz Vallis, η οποία κάποτε φιλοξενούσε αρχαίους ποταμούς.

Με τη βοήθεια των οργάνων του, το ρόβερ έχει ήδη πραγματοποιήσει αναλύσεις για να κατανοήσει καλύτερα την προέλευση των θειούχων πετρωμάτων που βρέθηκαν και να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη του πλανήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.