«Έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 18 Αυγούστου η Επίτιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού.
Η καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού συνδέθηκε στενά με ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για την απώλειά της εμβληματικής μορφής της Γλωσσολογίας, πολλά ήταν τα μηνύματα αποχαιρετισμού, τα οποία εκτός από σεβασμό, απέπνεαν και τον ιδιαίτερο σύνδεσμο των φοιτητών με την Καθηγήτριά τους: «Αντίο, αγαπημένη δασκάλα» ή «Η αγαπημένη μας καθηγήτρια», γράφουν χαρακτηριστικά.
Ποια ήταν η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού
Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη συγκριτική φιλολογία, με ειδίκευση στη Μυκηναϊκή γλώσσα. Το 1970 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Γλωσσολογίας (Ε.Κ.Π.Α). Την περίοδο 1970-73 έκανε νέο κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Columbus (Ohio), με κατεύθυνση τη θεωρητική γλωσσολογία (Γενετική-μετασχηματιστική Σύνταξη, Ψυχογλωσσολογία και γλωσσική κατάκτηση) και το 1973 έγινε κάτοχος του Διπλώματος MA (Θεωρητική Γλωσσολογία).
Διήλθε όλων των ακαδημαϊκών βαθμίδων αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα. Ανακηρύχθηκε Επίτιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. ενώ είχε, επίσης, ανακηρυχθεί Επίτιμη Διδάκτωρ άλλων Πανεπιστημίων.
Δίδαξε, μεταξύ άλλων, Γενική Γλωσσολογία, Ιστορική Γλωσσολογία, Εισαγωγή στη Θεωρία της Σύνταξης, Γενετική Γραμματική: Θεωρία και εφαρμογή, Ψυχογλωσσολογία, Γλωσσική κατάκτηση, Στοιχεία Φωνητικής και Φωνολογίας. Υπήρξε Επιβλέπουσα σε Διπλωματικές εργασίες και Διδακτορικές Διατριβές.
Ως καθηγήτρια της Γλωσσολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήγαγε την γενετική-μετασχηματιστική γραμματική. Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού ήταν παντρεμένη με τον επίσης διακεκριμένο αείμνηστο καθηγητή του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Κοντό, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.
Η είδηση της απώλειας της Δήμητρας Θεοφανοπούλου-Κοντού, έγινε γνωστή από τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Όπως ανέφερε στη σχετική ανάρτηση: «Η Δήμητρα δεν ήταν μόνο μια διαλάμπουσα επιστημονική δύναμη στον χώρο τής γλωσσικής επιστήμης, καθηγήτρια τής Γλωσσολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήγαγε ιδίως την γενετική-μετασχηματιστική γραμματική, αλλά ήταν μια ξεχωριστή ολοκληρωμένη προσωπικότητα που εντυπωσίαζε όλους όσοι την γνώριζαν. Ένας ευγενής, γλυκός, ευπρόσιτος, κοινωνικός άνθρωπος, πολύ αγαπητή στους συναδέλφους και στους φοιτητές της, αυστηρή στον εαυτό της και γεμάτη κατανόηση για τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι είχαν να πουν κάτι καλό για αυτήν, με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό στην προσωπικότητά της.
Προσωπικά συνεργάστηκα μαζί της στενά και δημιουργικά, με μια φιλία που ξεκίνησε από όταν είμαστε συμφοιτητές στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών και κλείνει δυστυχώς σήμερα με τον πραγματικά αδόκητο θάνατό της. Την επιστημονική της συμβολή ανέπτυξα σε μια εκτενή ομιλία μου, όταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών τής απένειμε την υψηλότερη ακαδημαϊκή διάκριση, τον τίτλο τού επίτιμου καθηγητή.
Εκεί δεν παρέλειψα να αναφέρω και τα χαρακτηριστικά που τής εξασφάλισαν δικαίως μια μοναδική θέση στην επιστήμη, αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην ελληνική κοινωνία. Η Δήμητρα θα μάς λείψει. Σε μάς τους φίλους της αφήνει μια ιδιαίτερη πικρή γεύση, γιατί η υπερβολική ευαισθησία της δεν μάς επέτρεψε να σταθούμε πλάι της την ώρα που χρειαζόταν μια πιο έντονη συμπαράσταση στην περιπέτεια τής υγείας της».
Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για την απώλεια της Δήμητρας Θεοφανοπούλου-Κοντού
Με βαθιά οδύνη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποχαιρετά μία διακεκριμένη επιστήμονα, μια σπουδαία Ελληνίδα και γυναίκα, την Επίτιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού.
Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φιλολογίας, 1957-1962). Ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1965-1967) στη συγκριτική φιλολογία, με ειδίκευση στη Μυκηναϊκή γλώσσα (1400-1200 π.Χ., Γραμμική Γραφή Β’). Το 1970 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Γλωσσολογίας (Ε.Κ.Π.Α). Τίτλος Διατριβής: «Μορφολογική και σημασιολογική εξέταση των επιθημάτων *-yo/-eyo εις την Ελληνικήν». Αθήνα: ΕΚΠΑ, Βιβλιοθήκη Σοφίας Σαριπόλου, 1971. Την περίοδο 1970-73 έκανε νέο κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Columbus (Ohio), με κατεύθυνση τη θεωρητική γλωσσολογία (Γενετική-μετασχηματιστική Σύνταξη, Ψυχογλωσσολογία και γλωσσική κατάκτηση). Το 1973 έγινε κάτοχος του Διπλώματος MA (Θεωρητική Γλωσσολογία).
Διήλθε με εξαιρετικό έργο διεθνούς εμβέλειας όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες: από το 1964 έως το 1977 ως Βοηθός Έδρας Γλωσσολογίας, από το 1977 έως το 1981 ως Επιμελήτρια Γλωσσολογίας. Το 1981 Εξελέγη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας (Γνωστικό αντικείμενο: Γλωσσολογία).
Ανακηρύχθηκε Επίτιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Έχει επίσης ανακηρυχθεί Επίτιμη Διδάκτωρ άλλων Πανεπιστημίων.
Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, Γενική Γλωσσολογία, Ιστορική Γλωσσολογία, Εισαγωγή στη Θεωρία της Σύνταξης, Γενετική Γραμματική: Θεωρία και εφαρμογή, Ψυχογλωσσολογία, Γλωσσική κατάκτηση, Στοιχεία Φωνητικής και Φωνολογίας. Υπήρξε Επιβλέπουσα σε Διπλωματικές εργασίες και Διδακτορικές Διατριβές.
Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά της και στο επιστημονικό έργο της εντάσσονται μεταξύ άλλων: Θεωρητική σύνταξη: Γενετική θεωρία και η εφαρμογή της σε ποικίλα φαινόμενα της Ελληνικής, αρχαίας και νέας, Ψυχογλωσσολογία, Γλωσσική κατάκτηση, τα «λάθη» στη χρήση της γλώσσας, η εξέλιξη στη γλώσσα και οι ερμηνείες της.
Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού ήταν παντρεμένη με τον επίσης διακεκριμένο αείμνηστο καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Παναγιώτη Κοντό, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.
Ο Πρύτανης, καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, του Συμβουλίου Διοίκησης και τη Συγκλήτου εκφράζει στον γιο της Δήμητρας Θεοφανοπούλου Κοντού, Γιάννη Κοντό, και στους οικείους της, τη βαθιά του οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια της διακεκριμένης καθηγήτριας, η οποία με το έργο της σμίλευσε σπάνιο πρότυπο Ακαδημαϊκής Δασκάλας.