Γιγαντιαία λευκά σκουλήκια, ανακαλύφθηκαν από ερευνητές στον Ειρηνικό Ωκεανό και συγκεκριμένα στον βυθό του θαλάσσιου τμήματος των Νήσων Γκαλαμπάγκος, στο σημείο που οι τεκτονικές πλάκες «ακουμπούν» η μία την άλλη! 

Δέος έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα, η ανακάλυψη των ερευνητών του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Schmidt Ocean Institute», όταν διεξήγαγαν έρευνες με τη βοήθεια εργαλείων ανασκαφής σε υδροθερμικές πηγές κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα του ωκεανού , ύψους 2.515 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκουλήκια του είδους «Oasisia alvinae» είχαν μήκος 20 εκατοστών ενώ τα σκουλήκια της οικογένειας  «Riftia pachyptila» ξεπέρασαν ακόμη και τα 50 εκατοστά και μερικά έφτασαν το ένα μέτρο, αριθμοί ρεκόρ για το συγκεκριμένο μέλος του ζωικού βασιλείου.

«Εδώ αναφέρουμε, εξ όσων γνωρίζουμε για πρώτη φορά, την ανακάλυψη ζώων που ανασκάφηκαν από γεμάτες υγρό, ρηχές κοιλότητες στον υποθαλάσσιο πυθμένα υδροθερμικών αεραγωγών βαθέων υδάτων.

Προφανώς, υπάρχει ένας συνεχής βιότοπος για σωληνοσκώληκες από τις… κοιλότητες του βυθού μέχρι την επιφάνεια του θαλάσσιου πυθμένα.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεσή μας ότι υπάρχει διασπορά προνυμφών στον υποθαλάσσιο πυθμένα του φλοιού» ήταν μερικά από τα αποσπάσματα των δηλώσεων των ερευνητών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!