ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρέθηκε η σαρκοφάγος του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας (φωτο)

Οι ερευνητές εξηγούν ότι βρέθηκε στην Ντέμρε της Αττάλειας - Γιατί παραμένει μέχρι και σήμερα ένα άλυτο «μυστήριο»

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρέθηκε η σαρκοφάγος του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας (φωτο)

Ανήμερα (06/12) της εορτής του Αγίου Νικολάου, επιστημονική ομάδα αποκάλυψε ότι πιθανότατα εντόπισαν την σαρκοφάγο του επισκόπου Μύρων της Λυκίας, σε μια εκκλησία που φέρει το όνομά του, στην Ντέμρε της Αττάλειας.

H ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε σ’ ένα διώροφο οίκημα της εκκλησίας, στο οποίο πραγματοποιούνται ανασκαφές από το 1989.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανασκαφή, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ebru Fatma Findik από το πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal, διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον».

Η σαρκοφάγος, με μήκος περίπου 2 μέτρα, ήταν εν μέρει θαμμένη 1.5 με 2 μέτρα κάτω από τη γη. Το σχέδιό της έχει ένα υπερυψωμένο κλείστρο και κεκλιμένη οροφή, όπως σύμφωνα με το κυρίαρχο σχέδιο των σαρκοφάγων της περιοχής.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ανασκαφικής ομάδας, είναι η ανακάλυψη επιγραφών πάνω στη σαρκοφάγο, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν καθοριστικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τη χρονολογία και την ταυτότητα του νεκρού.

  • Ένα μακροχρόνιο μυστήριο με την ταφή του Αγίου Νικολάου

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή η τελευταία «κατοικία» του Αγίου Νικολάου, παρά τις διάφορες ιστορικές εικασίες, οι οποίες οδηγούν σε ατελέσφορες διαφωνίες.

Η ανακάλυψη της της σαρκοφάγου στην εκκλησία, ενισχύει τη θεωρία ότι, αυτός μπορεί πράγματι να είναι ο ιερός χώρος που αναφέρουν τα αρχαία κείμενα, σύμφωνα με την δρ Findik.

«Κάποιες πηγές υποδηλώνουν ότι ο Άγιος Νικόλαος ήταν θαμμένος κοντά στον ιερό χώρο της πόλης Μύρα.

Το γεγονός ότι έχουμε ανακαλύψει μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, η οποία θεωρείται ότι στεγάζει τον τύμβο του, μπορεί να μαρτυρά ότι, πράγματι, αυτή είναι η ιερή περιοχή που αναζητούσαμε.

Είναι μια σημαντική αρχαιολογική επιβεβαίωση των ιστορικών πηγών που μιλούν για τον ταφικό χώρο του Αγίου Νικολάου», σχολιάζει η Findik.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.