Πρόσφατα ευρήματα ερευνών από μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Έξετερ, αποκάλυψαν ότι τα ζώα της ζούγκλας που τρέφονται με ζαχαρούχα φρούτα και νέκταρ, φαίνεται να είναι επιρρεπή στη «μέθη».
Η αιθανόλη, μια ουσία η οποία ενυπάρχει σε ζαχαρούχους καρπούς και νέκταρ αποτελεί συστατικό στοιχείο και των αλκοολούχων ποτών.
Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι συνήθως χαμηλή, περίπου 1% έως 2% κατ’ όγκο, εκτός από υπερώριμους καρπούς φοινίκων όπως οι χουρμάδες, στους οποίους η συγκέντρωση της αιθανόλης μπορεί να φτάσει το 10%.
Στη μελέτη λοιπόν διαπιστώθηκε πως οι άγριοι χιμπατζήδες στη νοτιοανατολική Γουινέα φάνηκαν να απολαμβάνουν τον αλκοολούχο χυμό των φοινίκων raffia.
Επίσης, οι μαϊμούδες-αράχνες στο νησί Μπάρο Κολοράντο του Παναμά προτιμούν τα φρούτα mombin, που περιέχουν μεταξύ 1% και 2,5% αλκοόλ.
Τέλος, ενδημικά πουλιά στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική τα οποία είναι γνωστά ως βομβυκίλες του κέδρου πέθαναν, συγκρούοντας με φράχτες και άλλες κατασκευές.
Στην νεκροψία των πουλιών διαπιστώθηκε ότι πετούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, αφού είχαν καταβροχθίσει τους υπερώριμους καρπούς της βραζιλιάνικης πιπεριάς.
Κλείνοντας, οι ερευνητές διατείνονται πως τα ζώα που τρώνε τακτικά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση τείνουν να μεταβολίζουν γρήγορα το αλκοόλ, αποφεύγοντας έτσι χειρότερες επιπτώσεις.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα πλάσματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τα οποία συναντούν την αιθανόλη στην τροφή τους λιγότερο συχνά και μπορεί να υποστούν τις συνέπειές της.