ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

Έρευνα: Γιατί οι νέοι καθηλώνονται τόσο πολύ στο TikTok;

Ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο του Όσλο αποκαλύπτει

Έρευνα: Γιατί οι νέοι καθηλώνονται τόσο πολύ στο TikTok;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το TikTok είναι μια εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης η οποία έγινε γνωστή από την ευρύτερη χρήση της γενιάς Alpha (δηλαδή των ατόμων που γεννήθηκαν από το 2010 και μετά) λόγω του ασαφούς και εύπεπτου νοητικά περιεχομένου του.

Άλλωστε, αυτή ήταν και η διαπίστωση της Έμιλι Όουενς, ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο που ειδικεύεται στα μέσα και τους νέους.

Στη συγκεκριμένη λοιπόν έρευνα της Έμιλι έγινε προσπάθεια για την «χαρτογράφηση» των λόγων και των αιτιών που οι νέοι κοιτούν αποσβολωμένοι με τις ώρες το οπτικοακουστικό υλικό στο TikTok.

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν αποκαλυπτικά καθώς η πλειοψηφία της νεολαίας που συμμετείχε, απάντησε στο πλαίσιο του σχετικού ερωτηματολογίου, ότι το Tik Tok είναι κατάλληλο για να «σου σαπίσει» τον εγκέφαλο.

«Με το αχανές ψηφιακό περιεχόμενο η “σήψη” εγκεφάλου είναι ένα είδος συμμετοχής, μια όαση ηρεμίας μέσα στο χάος των media. Αυτή η όαση είναι πολύ απαραίτητη. Οι συμμετέχοντες μου λένε ότι γνωρίζουν ότι η σήψη του εγκεφάλου είναι χάσιμο χρόνου, αλλά δεν εκφράζουν κανέναν πραγματικό φόβο γι’ αυτό» εκτιμά η Όουενς.

«Δεν ξέρω, είναι κάπως δύσκολο να περιγράψω αυτό που βλέπω στη σελίδα μου For You», λέει ένας από τους συμμετέχοντες με έναν διπλανό του να τον συμπληρώνει: «Είναι κυρίως σήψη εγκεφάλου, ξέρεις;».

«Είναι πράγματα που είναι χαζά, όπως, να σου σαπίζουν τον εγκέφαλο. Μιμίδια και απλά τυχαία πράγματα» σχολιάζει μια άλλη συμμετέχουσα δείχνοντας ένα ανάλογο βίντεο στο κινητό της.

«Ναι, το TikTok είναι για τρία πράγματα: να μάθεις πράγματα και να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, να παρακολουθεί ανθρώπους και να σαπίζει τον εγκέφαλο» είναι μια τρίτη απάντηση που δέχεται η Έμιλυ κατά τη διάρκεια απάντησης του ερωτηματολογίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έμιλυ Όουενς συμβουλεύει τους γονείς των παιδιών να μην λειτουργούν ως «καθεστώς εποπτείας» στα παιδιά τους, στο πλαίσιο περιορισμού της αλόγιστης χρήσης της πλατφόρμας από αυτά, αλλά αντιθέτως να προσπαθούν να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

Την παραπάνω θέση την δικαιολογεί λέγοντας ότι: «oι κόσμοι των νέων είναι γεμάτοι με πολύ άγχος και αβεβαιότητα, τόσο στην οθόνη όσο και εκτός. Σε αυτό το πλαίσιο, για αυτούς τους εφήβους, η σήψη του εγκεφάλου στο TikTok είναι ένα εργαλείο για να απαλλαγούν από όλο το άγχος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.