Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε έναν ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο; Μάλλον η εικόνα του Αϊνστάιν να λύνει εξισώσεις. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που έχουν συνδεθεί, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, με την άνω του μέσου όρου ευφυΐα.
Κάποιες από αυτές θα δυσκολευόμασταν να τις φανταστούμε.
1. Ψυχικές διαταραχές: Η μαθηματική ιδιοφυΐα του Τζον Νας είναι ανάμεσα στα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα διάσημων προσωπικοτήτων που έπασχαν από ψυχικές νόσους – εν προκειμένω, από σχιζοφρένεια. Ωστόσο πολλά ακόμα από τα πιο λαμπερά μυαλά υπέφεραν από ψυχικές νόσους, όπως οι Edgar Allan Poe, Jackson Pollock αλλά και Amy Winehouse. Όπως έχουν παρατηρήσει μάλιστα οι επιστήμονες, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη μνήμη και την περιέργεια στα πειραματόζωα αυξάνει τον κίνδυνο για διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια στους ανθρώπους.
2. Άγχος: Μια ακόμα ψυχική διαταραχή, η οποία όμως μπορεί να εντοπίζεται σε άκρως λειτουργικούς ανθρώπους, συνδέεται με την υψηλή ευφυΐα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη (SUNY Downstate Medical Center). Ενδεχομένως γιατί η ικανότητά μας να φανταζόμαστε πιθανά σενάρια για διάφορες καταστάσεις, μια ικανότητα που σχετίζεται με την αφηρημένη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, μας κάνει πιο επιρρεπείς στο άγχος.
3. Τάση για ρίσκα: Μια φιλανδική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις και οι οποίοι δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα είναι πιο έξυπνοι. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με προσομοίωση οδήγησης και παρατηρήθηκε ότι όσοι πήραν πιο επικίνδυνες αποφάσεις έχουν περισσότερη λευκή ουσία στον εγκέφαλο, που συνδέεται με τις νοητικές λειτουργίες. (Αν και η απρόσεκτη οδήγηση, εδώ που τα λέμε, δεν είναι κάτι τόσο έξυπνο.)
4. Τάση για βωμολοχίες: Η χρήση προσβλητικών λέξεων σίγουρα δεν αποτελεί προφανή ένδειξη ευφυΐας, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Language Studies, μπορεί και να είναι. Οι βωμολοχίες συνδέονται με πλουσιότερο λεξιλόγιο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερη ευφυΐα, όπως προσπαθούν να εξηγήσουν οι ειδικοί (χωρίς να μας πείθουν απόλυτα).
5. Τεμπελιά: Επιτέλους, να μια καλή δικαιολογία που μπορείτε να πείτε στον εργοδότη σας. Μελέτη του Πανεπιστημίου Florida Gulf Coast κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι και πιο επιρρεπείς στην τεμπελιά. Ενδεχομένως γιατί χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που δεν (συνεχίζουν να) τους κινητοποιούν πνευματικά.
6. Είναι πρωτότοκοι: Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρώτα παιδιά στην οικογένεια έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας, ίσως επειδή οι γονείς τούς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και προσοχή, ενώ ταυτόχρονα έχουν περισσότερες απαιτήσεις από εκείνα σε ό,τι αφορά τις σχολικές επιδόσεις.
7. Λατρεύουν τις γάτες: Οι γατόφιλοι όλου του κόσμου τώρα δικαιώνονται. Από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ μέχρι την crazy cat lady της γειτονιάς μας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Carroll αφού παρακολούθησαν 600 φοιτητές, διαπίστωσαν ότι όσοι αγαπούν τις γάτες σκοράρουν υψηλότερα σε τεστ νοημοσύνης.
8. Δεν είναι θρησκευόμενοι: Μια ανασκόπηση σε 35 επιστημονικές μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μη θρησκευόμενοι έχουν υψηλότερο IQ κατά μέσο όρο από όσους πιστεύουν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.