Καθηγητής πανεπιστημίου στη Φλόριντα κατέρριψε το ρεκόρ υποβρύχιας διαβίωσης μένοντας για 74 ημέρες σε βάθος 10 μέτρων χωρίς σύστημα μείωσης της πίεσης.
Ο Τζόζεφ Ντίτουρι καταδύθηκε την 1η Μαρτίου και, παρά το γεγονός ότι έσπασε το ρεκόρ το περασμένο Σάββατο, δεν σκοπεύει να αναδυθεί πριν φτάσει τις 100 ημέρες, τελικό στόχο της προσπάθειας που βαφτίστηκε Project Neptune 100.
Ο Ντιτούρι ζει σε ένα υποβρύχιο χώρο διαβίωσης που διατηρεί στο Κι Λάργκο της Φλόριντα η οργάνωση Marine Resources Development Foundation, η οποία εργάζεται για την ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον των ωκεανών.
Στη διάρκεια της παραμονής του υποβάλλεται τακτικά σε ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις για τη μελέτη της επίδρασης της αυξημένης πίεσης και της απόμόνωσης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Παραδίδει επίσης online μαθήματα βιοϊατρικής μηχανικής στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και ενίοτε υποδέχεται επισκέπτες στο υποβρύχιο καταφύγιό του.
«Αυτό που με οδήγησε εδώ ήταν η περιέργεια για ανακάλυψη» τουίταρε ο καθηγητής μετά την κατάρριψη του ρεκόρ.
«Από την πρώτη μέρα στόχος μου ήταν να δώσω έμπνευση στις επόμενες γενιές, να πάρω συνεντεύξεις από επιστήμονες που μελετούν την υποβρύχια διαβίωση και να μάθω πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σε ακραία περιβάλλοντα».
Ο Ντίτουρι φροντίζει να ακολουθεί ένα μάλλον αυστηρό πρόγραμμα που ξεκινά με γυμναστική στις 5 το πρωί. Τα γεύματά του είναι υψηλά σε πρωτεΐνη, όπως τα αβγά και ο σολομός που απόλαυσε το Σάββατο.
Ο καθηγητής λέει ότι αγαπά τη ζωή κάτω από την επιφάνεια, παραδέχεται όμως ότι κάποια πράγματα του λείπουν.
«Αυτό που λείπει περισσότερο από την επιφάνεια είναι κυριολεκτικά ο ήλιος» είπε ο ερευνητής στο Florida Keys News Bureau.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε τεθεί το 2014 από δύο άλλους καθηγητές που έμειναν στην ίδια υποβρύχια εγκατάσταση στη Φλόριντα.