Το μόσχευμα μεταφέρθηκε από τις Αντίλλες στο Παρίσι στην καμπίνα εμπορικής πτήσης της Air France και Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς με μόσχευμα που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από την άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι γεγονός.
Τo μόσχευμα μεταφέρθηκε από τις Αντίλλες στο Παρίσι στην καμπίνα εμπορικής πτήσης της Air France και τη μεταμόσχευση καρδιάς έκαναν χειρουργοί στο Παρίσι.
Δότης της καρδιάς ήταν ένας 48χρονος άνδρας στις γαλλικές Δυτικές Ινδίες (ή Γαλλικές Αντίλλες) που βρίσκονται στην Καραϊβική, ο οποίος κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός τρεις ημέρες μετά από εγκεφαλικό.
Το μόσχευμα μεταφέρθηκε στο Παρίσι στην καμπίνα εμπορικής πτήσης της Air France και διατηρήθηκε για δώδεκα ώρες. Λήπτης του μοσχεύματος ήταν ένας 70χρονος που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο 30 ημέρες μετά την επέμβαση.
Την επέμβαση πραγματοποίησε ο Δρ Guillaume Lebreton, καρδιοχειρουργός στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, ο οποίος και συνόδεψε το μόσχευμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Euronews Health, η διαδικασία έγινε στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης, στόχος της οποίας είναι να δείξει ότι είναι δυνατό να αυξηθούν οι χρόνοι συντήρησης, πέρα από τις συνηθισμένες τέσσερις ώρες, στις 12 ή και 14 ώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, καρδιές δωρητών από τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα διατηρούνται σε ειδική συσκευή-ψυγείο (XVIVO) όπου μια αντλία εγχέει αίμα και οξυγόνο στην καρδιά.
Σύμφωνα με τον χειρουργό ότι ήταν η πρώτη φορά που μία καρδιά πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, καλύπτοντας απόσταση 6.750 χιλιομέτρων μέχρι το Παρίσι.
Είναι «ένα κατόρθωμα αδιανόητο μέχρι τώρα στη μεταμόσχευση οργάνων», έγραψαν ο Lebreton και ο συνάδελφός του Pascal Leprince σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.
Η πιλοτική μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι να πραγματοποιηθούν επτά μεταμοσχεύσεις καρδιάς που συντηρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, τις οποίες οι γιατροί σκοπεύουν να κάνουν μέσα σε 36 μήνες.
Αν η μελέτη συνεχιστεί με επιτυχία, θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη μεταμόσχευση καρδιάς, γιατί αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Lebreton.
«Αν καταργήσουμε αυτόν τον χρονικό περιορισμό, θα καταργήσουμε ταυτόχρονα και τους γεωγραφικούς περιορισμούς», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και την Υγειονομική Περίθαλψη, το 2022 χάθηκαν περίπου 7.000 άνθρωποι στην Ευρώπη, εν αναμονή για μεταμόσχευση οργάνου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.