ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης;»!
prodeals.gr

Γιατί μας ελκύει το αίσθημα του φόβου; Eπιστήμονες εξηγούν

Πολλοί θεωρούν τον τρόμο ως αίσθηση ψυχαγωγίας για αυτό και παρακολουθούν αντίστοιχες ταινίες

Γιατί μας ελκύει το αίσθημα του φόβου; Eπιστήμονες εξηγούν

Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό ότι αρκετοί άνθρωποι «γοητεύονται» στην παρακολούθηση ταινιών τρόμου και θρίλερ, μολονότι το περιεχόμενο μπορεί να μην είναι και το πιο εύπεπτο τηλεοπτικά.

Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Για ποιο λόγο δηλαδή μολονότι φοβόμαστε να κάνουμε κάτι ή να δούμε, ταυτόχρονα μας διακατέχει ένα αίσθημα έλξης να προχωρήσουμε σε αυτό;

Επιστήμονες εξηγούν ότι αυτή η κατάσταση απορρέει από το γεγονός της ενστικτώδους επιβίωσης από επικίνδυνες και τρομακτικές καταστάσεις, ένα μηχανισμό που ανέπτυξαν οι άνθρωποι από την αρχή της εμφάνισής τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που διεξήχθη και αναρτήθηκε στο «Science Direct» η αδρεναλίνη είναι αυτή η ουσία που εκκρίνεται και ενεργοποιείται όταν το σώμα βρίσκεται σε διαδικασία κινδύνου (ο νόμος της “πτήσης” ή φυγής).

Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, αναπνέουμε βαθύτερα και γρηγορότερα και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει. Δεν είναι κάτι το σπάνιο, αλλά αντιθέτως είναι δείγματα της νευροβιολογικής μας ταυτότητας ως ανθρώπινα όντα.

Αφού αντιμετωπιστεί η απειλή, το σώμα απελευθερώνει την ντοπαμίνη, η οποία παρέχει αισθήματα ευχαρίστησης και ανακούφισης. 

Η εναλλαγή αυτή μαζί με το αίσθημα του ελεγχόμενου φόβου, ότι δηλαδή μπορούμε να κάνουμε κάτι επικίνδυνο ή να δούμε κάτι τρομακτικό, το οποίο όμως βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας, διεγείρουν τα νευρολογικά μας αισθητήρια, θέτοντάς μας σε πλαίσια επανάληψης αντίστοιχων καταστάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.